Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborgs attraktivitet kan och måste öka

Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD

Förbättrade och förenklade regler för arbetskraftsinvandring är en ödesfråga för en teknikberoende stad som Göteborg. Ökat byggande med privat initiativrätt och fler internationella skolor stärker vår stad, skriver riksdagsledamoten Lars Hjälmered (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Göteborg är en på många sätt fantastisk stad. Skärgården, evenemangen, Chalmers, hamnen, restaurangerna, industrin, ja listan kan göras lång över saker vi kan vara stolta över.

 

Menar vi allvar med att Göteborg även i framtiden ska vara en spännande, trivsam och attraktiv stad kan vi dock inte slå oss till ro. Vi måste se att Göteborg har flera stora problem och göra något åt dem. Otryggheten sliter staden isär och måste mötas av fler poliser och hårdare straff. Ungdomar ska ha längre skoldagar och mötas av tydligare krav i stället för otillräcklig ledning och stora skillnader i kunskap. Göteborg måste bli bättre på att uppskatta och underlätta för entreprenörer och småföretagare, som vi vet är de som skapar merparten av alla nya jobb. Vi behöver dessutom attrahera fler duktiga talangfulla personer till Göteborg. 

 

I dag förs närmast en kamp i världen om de mest talangfulla personerna. Ofta sägs att kapital är lättrörligt. I den globala värld vi nu lever i är talangfulla personer lika rörliga som pengar. Det ger en möjlighet för oss i Göteborg att påverka och attrahera personer att söka sig hit, men innebär också en utmaning i att inte tappa duktiga människor.

 

Sverige är ett handelsberoende land där hälften av vår ekonomi kommer från import och export. Under lång tid har företag byggts, jobb skapats och skatteintäkter kommit in med grund i verksamheter där produkter och tjänster utvecklats och sålts på andra marknader. Sverige är också ett av världens mest öppna länder. Traditionen av öppenhet och handel med andra har tjänat Sverige väl och vi ser resultatet i form av många, stora och globala företag som skapats i Sverige och växt internationellt.

 

Ska Göteborg, och Sverige, fortsatt vara attraktivt för företagsetableringar och platsen dit duktiga personer söker sig behöver vi göra mer både lokalt och nationellt.

 

Som riksdagsledamot för Göteborg tar jag mitt ansvar genom att i riksdagen lägga konkreta förslag för att underlätta för arbetskraftsinvandring. Det handlar om att korta Migrationsverkets handläggningstider, att få stopp på utvisningar av uppmärksammade fall med IT-tekniker som arbetar och betalar skatt, men också att utvärdera och utveckla de speciella regler som gäller för utländska studenter och forskare. Konkret handlar det om professorn på Chalmers, IT-teknikern på Volvo och medicinforskaren på AstraZeneca. Jag vill se flera sådana, duktiga personer i Göteborg.

 

För att vi ska lyckas förväntar jag mig att kommunpolitikerna tar sin del av ansvaret. Det handlar om framför allt två saker.

 

Det första är bostadsfrågan. Personer som flyttar till Göteborg från ett annat land eller från en annan del av Sverige behöver någonstans att bo. Det byggs nu mer än förut, men inte tillräckligt. Låt byggare ta fram egna planer genom så kallad privat initiativrätt. Då kan det byggas mer och snabbare.

 

En utländsk fordonsspecialist, forskare eller IT-tekniker förväntar sig att det ska finnas internationella skolor med hög kvalitet i Göteborg för att överhuvudtaget överväga att flytta hit. Sådana förskolor och skolor finns i Göteborg, men vi behöver fler. I Stockholm finns även stora skolor med andra språk såsom tyska och franska. Det behöver vi ha i Göteborg också. Jag är dessutom övertygad om att det finns många svenska familjer i Göteborg som gärna skulle vilja att deras barn kan gå i en förskola eller skola där de lär sig engelska eller andra språk tidigt. Internationella skolor kan därför vara bra för både göteborgare och de vi vill ska flytta till staden.

 

Om alla tar sin del av ansvaret för att fortsätta göra Göteborg bättre kommer vi att gemensamt kunna se till att Göteborg även i framtiden är den spännande, trivsamma och attraktiva stad vi vill att den ska vara.

 

Lars Hjälmered (M)

Näringslivs- och energipolitisk talesperson

Riksdagsledamot från Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!