DEBATT. Arkitekten Mikael Frej är på GT Debatt kritisk till att Socialdemokraterna i Göteborg ”beblandar sig med” frågan hur husen på Skeppsbron ska se ut. Han tycker att det är samma sak som att politikerna skulle bestämma vilka filmer som visas på bio, vilka pjäser som sätts upp eller vilka konstverk som ställs ut. Det är en rejäl tankevurpa.
Var och en kan själv välja vilka filmer, pjäser eller konstverk man vill se. Så är det inte med stadens fasader, gator och torg. De är en del av vår livsmiljö vare sig vi vill eller inte. Göteborgarna har rätt att påverka hur det ser ut i deras egen stad.
För oss socialdemokrater är det självklart att våra gemensamma offentliga rum är vår gemensamma demokratiska angelägenhet. Därför är det helt naturligt att göteborgarnas politiska företrädare också ”beblandar sig med” hur den offentliga miljön utformas. Det kan inte någon enskild arkitekt eller något enskilt företag bestämma helt på egen hand. Detta är inte heller något nytt. Bakom varje hus som byggs finns politiska beslut om såväl hushöjder som gestaltning.
Problemet är snarare det motsatta. Under alltför lång tid har folkvalda företrädare ignorerat det stora folkliga missnöje som finns med hur våra offentliga rum utformas. I stället har man låtit arkitekternas smakmonopol och en allmän dumsnålhet bestämma det mesta av utformningen – vilket har gett oss väldigt många trista lådor i glas, betong och fibercement. Det riskerar leda till att många av oss knappt känner igen sin stad. Det är hög tid att lägga om riktningen. Göteborg har en fin historisk tradition av att bygga vackra hus som folk uppskattar, såväl våra stenstadskvarter som landshövdingehus.
Den traditionen bröts tyvärr under 1900-talet, när lådarkitekturen tog över och många av Göteborgs vackraste stadskvarter revs. Än i dag är det många göteborgare, både yngre och äldre, som sörjer detta. Vi socialdemokrater vet att det går alldeles utmärkt att bygga nya moderna bostäder i kvarter med samma höga nivå på arkitektur och gestaltning som de klassiska husen har.
På Skeppsbron är det särskilt lämpligt att bygga i klassisk stil och återknyta till Göteborgs unika kulturhistoria av rederi- och varvsindustri. Vi sparar också de gamla husen och får in nya hyresrätter och mötesplatser. Men hela staden skulle behöva ett lyft när det gäller arkitektur och gestaltning, inte minst våra förorter. Där har vi mycket att ta tag i för att skapa trygga och trevliga stadsmiljöer som invånarna kan vara stolta över, vilket i allra högsta grad är en demokratisk fråga. Där kan man sedan gå och se vilka filmer, pjäser eller konstverk man själv vill – vare sig man är socialdemokrat, arkitekt eller något annat.
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S)
Oppositionsråd i Göteborg