Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborgarna borde räkna med sämre välfärd

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PETER FALTPIHL

I stället för att ägna tid åt att försvara det borgerliga styrets nedskärningar borde Elisabet Lann fundera över vilket Göteborg hon vill se i framtiden. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det borgerliga styret har genomfört kraftiga nedskärningar i Göteborg. Vänsterpartiet har i flera sammanhang lyft konsekvenserna och riskerna, något som nu upprör borgerliga företrädare. Bland annat anklagar Elisabet Lann (KD) mig för att slarva med sanningen i en debattreplik på GT Debatt.

Det borgerliga styrets nedskärningar är allvarliga och slår hårt mot välfärden. Särskilt då framför allt äldreomsorgen och socialtjänsten hade stora behov av mer resurser när de borgerliga styret tog över makten. Vi rödgrönrosa ville i stället ge er pengar till välfärden för att anställa fler och höja kvaliteten. 

Utöver nedskärningarna i äldreomsorg och socialtjänst har vi bland annat lyft att föreningsbidragen minskat. Detta är en följd av bland annat mindre pengar till stadsdelsnämnderna, social resursnämnd och idrotts- och föreningsnämnden. De har minst sagt fått en tuff ekonomisk situation under det borgerliga styrets första tid vid makten. Hittills handlar det tillsammans om över 14 miljoner som skurits bort ifrån dessa nämnder. Dessutom kommer ytterligare 0-5 miljoner tas bort om två veckor i idrotts- och föreningsnämnden. Det är beklagligt då föreningar ofta gör viktiga förebyggande insatser. 

 

Dessutom har vi kritiserat att gratis simskola kommer försvinna. Detta då det borgerliga styret dragit undan finansieringen. Verksamheten  med gratis simskola pågår visserligen i dag, men hotas att läggas ner om inga nya finansieringsbeslut tas före månadens utgång - vilket med stor sannolikhet inte kommer göras. Det är skrämmande hur många viktiga jämlikhetssatsningar de borgerliga valt att angripa.

 

Kvaliteten i välfärden riskerar att kraftigt försämras om inte det borgerliga styret stoppar nedskärningar och börjar tillföra mer resurser snarast. I veckan vittnade bland annat hemtjänsten om att deras verksamhet inte kan pressas längre. Chefer menar att de inte längre kan ta ansvar för sin verksamhet under rådande förutsättningar. Vad planerar det borgerliga styret att göra åt det?

 

I stället för att ägna tid åt att försvara det borgerliga styrets nedskärningar borde Lann fundera över vilket Göteborg hon vill se i framtiden. Själv känner jag mig djupt orolig för Göteborgs utveckling. Vi i det tidigare rödgrönrosa styret satsade stora summor på välfärden och genomförde omfattande jämlikhetssatsningar. Men nu riskeras allt. Det verkar med andra ord som att göteborgarna behöver räkna med en sämre välfärd och ökade klassklyftor framöver.

 

Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd i Göteborg