Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg. Foto: PETER FALTPIHLDaniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg. Foto: PETER FALTPIHL
Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg. Foto: PETER FALTPIHL
Mariya Voyvodova (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: LENA DAHLSTROMMariya Voyvodova (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: LENA DAHLSTROM
Mariya Voyvodova (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: LENA DAHLSTROM
Karin Pleijel (MP), kommunalråd i Göteborg. Foto: PressbildKarin Pleijel (MP), kommunalråd i Göteborg. Foto: Pressbild
Karin Pleijel (MP), kommunalråd i Göteborg. Foto: Pressbild
Stina Svensson (F), gruppledare i Göteborg. Foto: SISSELA NORDLING BLANCOStina Svensson (F), gruppledare i Göteborg. Foto: SISSELA NORDLING BLANCO
Stina Svensson (F), gruppledare i Göteborg. Foto: SISSELA NORDLING BLANCO

Göteborg ska vara en öppen stad

Publicerad

Att skapa ett jämlikt Göteborg behövs för att bekämpa våldsbejakande högerextremism. Därför arbetar vi för att motverka de orättvisor som är grogrunden för främlingsfientlighet, skriver den rödgrönrosa ledningen i Göteborg.

Under allt för lång tid har orättvisor skapat sprickor i Göteborg. Sprickor som har lett till ökade skillnader mellan rika och fattiga. Det har inte bara skapat en ojämlik stad utan har även utgjort en verklig grogrund för rasistiska och fascistiska rörelser. Känslan av maktlöshet kan enkelt föda otrygghet, syndabockstänkande och hat.

 

De högerextrema krafterna gör allt för att sätta den politiska agendan, sprida hat på nätet, vända grupper emot varandra, och polarisera debatten. Dessutom får de medvind genom att högerpartier sakta men säkert börjat anamma deras politik och retorik. Något som riskerar att vrida hela samhällsdebatten i en främlingsfientlig riktning. En utveckling som på sikt kan ge högerextrema partier direkt inflytande över politikens utformning.

 

I Göteborg har den rödgrönrosa ledningen tagit sitt antirasistiska ansvar. Vi har vågat stå upp för människors lika värde och bekämpar främlingsfientlighet. När krig, konflikter och förtryck tvingar människor på flykt har vår stad utgjort en trygg plats. Dessutom arbetar vi brett med mänskliga rättigheter och demokrati. Det är vi stolta över. 
Vårt främsta fokus ligger på att bekämpa de orättvisor och fördomar som oftast är grogrunden för främlingsfientlighet. I år kommer vi att satsa mer än någonsin på att minska skillnaderna i hälsa, utjämna livschanser, öka tilliten och förebygga sociala problem. Det krävs en jämlik stad för att bekämpa våldsbejakande högerextremism.

 

Vi kommer aldrig att ge vika. Vår stad ska vara öppen. Vi är födda i Angered, Aleppo, Askim eller Ankara. Vi har olika tro, talar olika språk och har olika livserfarenheter. Vi är gamla och unga. Men tillsammans är vi Göteborg.

 

Daniel Bernmar (V) Kommunalråd

Mariya Voyvodova (S) Kommunalråd

Karin Pleijel (MP) Kommunalråd

Stina Svensson (Fi) Gruppledare  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag