Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg ska vara en öppen stad

Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg.
Foto: PETER FALTPIHL
Mariya Voyvodova (S), kommunalråd i Göteborg.
Foto: LENA DAHLSTROM
Karin Pleijel (MP), kommunalråd i Göteborg.
Foto: Pressbild
Stina Svensson (F), gruppledare i Göteborg.
Foto: SISSELA NORDLING BLANCO

Att skapa ett jämlikt Göteborg behövs för att bekämpa våldsbejakande högerextremism. Därför arbetar vi för att motverka de orättvisor som är grogrunden för främlingsfientlighet, skriver den rödgrönrosa ledningen i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under allt för lång tid har orättvisor skapat sprickor i Göteborg. Sprickor som har lett till ökade skillnader mellan rika och fattiga. Det har inte bara skapat en ojämlik stad utan har även utgjort en verklig grogrund för rasistiska och fascistiska rörelser. Känslan av maktlöshet kan enkelt föda otrygghet, syndabockstänkande och hat.


De högerextrema krafterna gör allt för att sätta den politiska agendan, sprida hat på nätet, vända grupper emot varandra, och polarisera debatten. Dessutom får de medvind genom att högerpartier sakta men säkert börjat anamma deras politik och retorik. Något som riskerar att vrida hela samhällsdebatten i en främlingsfientlig riktning. En utveckling som på sikt kan ge högerextrema partier direkt inflytande över politikens utformning.


I Göteborg har den rödgrönrosa ledningen tagit sitt antirasistiska ansvar. Vi har vågat stå upp för människors lika värde och bekämpar främlingsfientlighet. När krig, konflikter och förtryck tvingar människor på flykt har vår stad utgjort en trygg plats. Dessutom arbetar vi brett med mänskliga rättigheter och demokrati. Det är vi stolta över. 
Vårt främsta fokus ligger på att bekämpa de orättvisor och fördomar som oftast är grogrunden för främlingsfientlighet. I år kommer vi att satsa mer än någonsin på att minska skillnaderna i hälsa, utjämna livschanser, öka tilliten och förebygga sociala problem. Det krävs en jämlik stad för att bekämpa våldsbejakande högerextremism.


Vi kommer aldrig att ge vika. Vår stad ska vara öppen. Vi är födda i Angered, Aleppo, Askim eller Ankara. Vi har olika tro, talar olika språk och har olika livserfarenheter. Vi är gamla och unga. Men tillsammans är vi Göteborg.


Daniel Bernmar (V) Kommunalråd

Mariya Voyvodova (S) Kommunalråd

Karin Pleijel (MP) Kommunalråd

Stina Svensson (Fi) Gruppledare