Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig Agape. Foto: ¨PRIVAT BILD
Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig Agape. Foto: ¨PRIVAT BILD

Göteborg sitter på pengar som kan hjälpa ensamkommande

Publicerad

Göteborg har bestämt sig för att inte använda merparten av de pengar som regeringen skjuter till för att stötta arbetet med de ensamkommande, skriver Matilda Brinck-Larsen.

Det blir snart riktigt kallt ute. Vi har ungdomar som bor på gatan i vår stad. Göteborgs kommun har fått pengar av regeringen för att hjälpa till att lösa det problemet, men de väljer att låta största delen av pengarna frysa inne. Medan ungdomarna fryser utomhus.

 

Så här ligger det till: Regeringen avsätter pengar för att förstärka kommunens möjligheter att ombesörja insatser för de ungdomar som blivit åldersuppskrivna, eller fyllt 18 år, så de slipper hamna långt ifrån skola och sammanhang när de återgår till Migrationsverkets ansvar. Och de här ungdomarna behöver all hjälp de kan få.

 

Migrationsverket har nämligen avvecklat vartenda anläggningsboende på rimligt pendelavstånd till Göteborg. Samtidigt som kommunen behandlar barn utan vårdnadshavare olika, beroende på om de är födda här i staden eller har flytt hit. Ingen bra kombo. Detta har skapat en gatubarnsproblematik. Ungdomarna blir kvar i staden utan någonstans att bo, de flyttar runt mellan kompisar, Nordstan, Centralstationen. På flykt igen. Och lätt byte för den undre världens rekryterare.

 

Sedan januari i år konkurrerar vi i frivilligorganisationen Agape (via 18 stationer, 7 dagar i veckan) med de alternativa sammanhangen. De som Nordstan, Centralen och utanförskapet erbjuder. Med kriminalitet, missbruk och prostitution på schemat. På Agapes stationer erbjuds gemenskap, mat, möjlighet till byte och tvätt av kläder, läxläsning och fortsatt stöd från vuxna.

 

Agape har också kunnat erbjuda cirka 160 ungdomar boendeplatser, via frivilliga familjer, temporära sovplatser, härbärgen, plats i husvagn, kolonistugor, och i några (förvånande få) kyrkolokaler. Allt på frivillig basis, utan ekonomi, med civila insatser, via volontärer. Och det är nu det här med pengarna kommer in. De där som regeringen avsatt och kommunen låtit frysa inne, och riktat till fel insats utifrån behov.

 

Regeringen har avsatt 195 miljoner kronor, utifrån höstbudgeten, vilket genererade 10,8 miljoner till Göteborgs stad, som valde att låta det mesta av biståndet frysa inne, och betalade ut 2 miljoner. 1,5 miljoner av det betalades ut till idéburna organisationer att fördela.

 

I tjänsteutlåtandet står att pengarna ska användas till att förstärka befintliga verksamheter med fritidsaktiviteter, psykologsamtal och läxläsning. Man förstärker där det är som starkast.

 

Men fler ungdomar behöver tak över huvudet. För vad skall de med mer aktiviteter, läxhjälp och psykologsamtal till om de inte har någonstans att bo? Varje kväll när stationerna stänger, tvingas vi i Agape släppa ut cirka 50 ungdomar i natten. Och de blir fler. Vi har mellan 10 och 30 nyregistreringar, varje söndag.

 

Det finns alltså helt plötsligt pengar. Pengar som skulle underlätta för oss som ideellt, civilt, på vår fritid tar ansvar, dygnet runt, för barn och ungdomar som ingen annan känns vid. Pengar avsatta för ändamålet. Men vi får inte använda dem rätt. Och jag fattar ingenting. Det börjar bli kallt. Hemma drar vi på elementen på kvällarna, men ungarna på gatan klarar inte en vinter till.

 

Agape kan fortsätta upprätta sina stationer och tillgodose några av de här ungdomarnas grundläggande behov. På frivillig basis. Absolut. Men vi kan fortfarande inte ordna tillräckligt många tak över tillräckligt många huvuden. För det kostar pengar. Och de pengarna har kommunen satt sig på.

 

Det är lätt att fatta beslut när man slipper titta de unga hemlösa i ögonen, dag efter dag, vecka efter vecka. När man slipper vara den som säger: "Vi har ingen lösning i dag heller, du får sova ute den här veckan med. Men vi ses väl i morgon?" När man slipper ha en personlig relation till den som tar sitt liv, när hopplösheten tar överhand.

 

Det känns märkligt. Oanständigt faktiskt. Att låta ungdomar frysa och stå skyddslösa, när det finns resurser för att undvika det. Vi har ju en fungerande organisation, en etablerad verksamhet och behovet är enormt. Men Göteborg sitter hellre på pengar som är öronmärkta för hjälp, än att faktiskt hjälpa.

 

Oanständigt.

 

Matilda Brinck-Larsen

Verksamhetsansvarig Agape; Lag C

Verksamhetschef Reningsborg boende för ensamkommande

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag