Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg måste agera, i stället för att reagera

Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd i Göteborg.Foto: SD GÖTEBORG / PRESSBILD
Pernilla Börjesson (SD), distriktsordförande Göteborg.Foto: PRESSBILD

Många städer världen över är drabbade av denna pandemi. Men varför gör andra städer så mycket mer, och så mycket snabbare än Göteborg, undrar sverigedemokraterna Jörgen Fogelklou och Pernilla Börjersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverigedemokraterna välkomnade att Göteborg Stad ordnat så att covid-19 smittade patienter som inte längre kräver sjukhusvistelse skulle kunna få fortsatt omsorg på Bagaregården. Vi som stad behöver göra allt vi kan för att avlasta sjukvården, samtidigt som vi förhindrar att smittan sprids genom att sätta dessa omsorgstagare i karantänboende. Gott så, trodde vi.

 

Döm av vår förvåning när vi sedan får reda på att det handlar om en avdelning, bland övriga vanliga avdelningar på ett äldreboende. Våra äldre, de som byggt upp den välfärd vi andra tar för givet, våra sköraste i samhället. Den riskgrupp som ska skyddas mest av alla. Där väljer man att lägga en avdelning med patienter som vi vet med hundra procents säkerhet bär smittan. Samtidigt som de flesta hotell i staden gapar tomma. För oss är detta fullständigt hål i huvudet. 

 

Nyligen kom det larmrapporter från Folkhälsomyndigheten om att smittan nu spridits på ett flertal äldreboende i ett femtiotal kommuner i Sverige. Äldreboende som sedan länge är satta i karantän med besöksförbud.  

 

Många städer världen över är drabbade av denna pandemi. Men varför gör andra städer så mycket mer, och så mycket snabbare än Göteborg? Många städer i Europa använder redan tomma hotell som karantänboenden. Det avlastar sjukvården, hindrar smittspridning genom karantän samt gynnar näringslivet. Det här är en win-win situation som vi borde kunna utnyttja mycket bättre. SD Göteborg har lagt ett sådant förslag tillsammans med 14 andra förslag på åtgärder vi vill se.

 

Ett av dessa yrkande är att Göteborg aktiverar sin krisledningsnämnd. Flera andra kommuner har redan aktiverat sin. Andra förslag från oss är att inventera stadens skyddsrum, tillfälligt ta bort trängselskatten, omdirigera EU:s regionalstöd med mera. Vi har inga illusioner om att våra förslag skulle få mer gehör via en krisledningsnämnd, men det skulle ge kommunen ett verktyg att arbeta snabbare. Vi behöver nu agera, i stället för att ständigt reagera. 

 

Vi förstår att det är skillnad på våra 290 kommuner och att det är skillnad på Sveriges näst största stad och många mindre kommuner. Men vi slås ändå av häpnad att många andra kommit så mycket längre än oss. I Borås, vår grannkommun, erbjuds gymnasieelever som studerar på distans möjligheten att få hämta ett lagat mål mat om dagen. I Sölvesborg erbjuder man de i riskgrupperna matvaruleverenser. I Skövde har de ställt om den dagliga verksamheten till att tillverka skyddsutrustning.

 

I Göteborg har vi inte ens beslut på att våra nämnder kan hålla sina beslutsmöten på distans. Något vi har uppmärksammat övriga partier i kommunstyrelsen om att vi måste ta ett beslut på. Det är för övrigt ett beslut som kunde tagits snabbt om krisledningsnämnden hade varit aktiverad.

 

Som det oppositionsparti Sverigedemokraterna i Göteborg är, kommer vi stötta de styrande i de tuffa beslut som kommer krävas, vi kommer berömma dem när de agerar rätt, men vi kommer också kritisera dem när det är befogat.

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Pernilla Börjesson (SD)

Distriktsordförande Göteborg