Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg kan leda vägen framåt i klimatkampen

Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Rickard Nordin (C), riksdagsledamot från Göteborg.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Vi i Centerpartiet har prioriterat klimatpolitiken under höstens och vinterns politiska drama kring regeringsbildningen. Den gröna politik som vi har levererat har konkreta effekter för miljön och klimatet, skriver Fredrick Federley (C) och Rickard Nordin (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi står mitt i en av mänsklighetens största utmaningar genom tiderna. Miljö- och klimathotet är ett faktum. Sedan nära ett halvt sekel tillbaka är miljön en av Centerpartiets främsta prioriteringar när vi kommer till förhandlingsbordet. Vare sig vi befinner oss i Sveriges riksdag, i EU-parlamentet eller i Göteborgs fullmäktige. Nu behöver vi bli fler som agerar.


Hjärtefrågorna blir än viktigare att hålla nära i tider av ett nytt politiskt landskap. Ingen ska tro att den här hösten har varit lätt. Därför har klimatpolitiken varit en av de absolut viktigaste prioriteringarna för oss i Centerpartiet under höstens och vinterns förhandlingar. För Göteborgarnas, för Sveriges och för jordens befolknings skull. 


Efter månader av diskussioner fick Sverige till slut en regering. Centerpartiets ingång var att jobba för en alliansregering, men med valresultatet och andra partiers ovilja att röra sig från sina fastlåsta positioner var det inte möjligt.


Då valde Centerpartiet att ta ansvar. Vi kavlade upp ärmarna, bidrog till att få en regering på plats, samtidigt som vi höll vårt löfte om att hålla SD helt borta från inflytande. Vi fick igenom en sällan skådad liberal reformagenda, som inte minst kommer att gynna Västsverige. Det är vi riktigt stolta över. Förutom den liberala reformagendan så har vi lyckats ta kraftiga steg i en av Centerpartiets viktigaste hjärtefrågor; miljö- och klimatpolitiken.


Här i Göteborg, där det knappast är någon nyhet att luften är dålig, skulle vi vinna mycket på effektiv miljö- och klimatlagstiftning. Under de senaste decennierna har flera tusen personer dött av dålig luft och arbetet med att minska regionens koldioxidutsläpp måste växlas upp. Främst är det biltrafiken som orsakar problemen, men även industrier och fjärrvärmeverk bidrar. Här behövs politisk vilja på alla de nivåer där vi faktiskt kan agera.


Därför är det bra att januariavtalet har fokus på smarta och effektiva åtgärder, där vi kan få ned de skadliga utsläppen och ställa om från fossilt till förnybart. Men det är inte bara i förhandlingarna med regeringen som Centerpartiet gör skillnad för klimatet, även här i Göteborg där Centerpartiet har ansvar för miljön, men även i EU-parlamentet. Därför vill vi lyfta fyra konkreta reformer där Centerpartiet gör skillnad för miljön:


Först och främst har vi stora satsningar på grön skatteväxling, där skatten höjs på det som förstör miljön och där pengarna kan användas för att sänka skatten på jobb och företagande


För det andra införs ett investeringsstöd för testanläggningar av miljöteknik som innebär att man avlägsnar koldioxid från atmosfären. Det handlar alltså om minusutsläpp, en teknik som kan vara revolutionerande i kampen för att motverka temperaturhöjningen. Redan i dag finns en testanläggning för koldioxidlagring på Chalmers. Därför skulle Göteborg, med den ledande forskningsmiljön, kunna vara en passande plats för att utveckla fler testanläggningar. 


För det tredje måste klimatpolitiken passa in i livspusslet. Därför har Centerpartiet länge drivit förslag om smarta styrmedel, morötter om man så vill, för att det ska bli lättare och billigare att vara klimatvänlig i sin vardag. Med januariavtalet blir det enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk, till exempel i solceller, solvärme eller vindkraft. Ett generöst grönt avdrag, där den som investerar i grön teknik i hemmet får en stor rabatt, blir också verklighet. Dessutom ska klimatbonusen för personbilar förstärkas och infrastrukturen för fossilfri laddning och tankning byggas ut.


För det fjärde så har Centerpartiet levererat ett förbud mot onödiga plastartiklar i hela EU. Det gör Göteborgs skärgård renare och minskar klimatutsläppen globalt.


Du som röstade på Centerpartiet för att du ville se krafttag mot klimatförändringarna, oavsett om det var i riksdagsval, regionval, kommunval eller EU-val, kommer inte att bli besviken. Precis i den anda som Centerpartiet verkat under många år så kommer vi att fortsätta ta ansvar för klimatet.


Fredrick Federley (C)

EU-parlamentariker 


Rickard Nordin (C)

Riksdagsledamot Göteborg