Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborg går som tåget

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelseordförande i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Jonas Attenius (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Hampus Magnusson (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK

Hampus Magnusson (M) blandar korten i debatten om Göteborgs jobbframgång, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Attenius (S) i en replik till Hampus Magnusson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Arbetsmarknaden i Göteborg är urstark. Under flera år har det gjorts stora framsteg – inte minst tack vare att den aktiva arbetsmarknadspolitiken levererar. Detta kan inte Moderaterna förneka. Därför väljer Hampus Magnusson (M) att blanda högt och lågt, nationellt och lokalt, absoluta tal och procent i en förvirrande text som nog inte har något annat syfte än att förvirra.

 

LÄS MER: GT DEBATT: De borgerliga är nervösa för jobbframgången 

 

Saken är den att jobbframgången i Göteborg helt uppenbart är ett faktum. Arbetslösheten har minskat på bred front – även i utsatta grupper. På ett år har unga utrikesföddas arbetslöshet sjunkit med en femtedel. Ungdomsarbetslösheten har halverats sedan 2014. Göteborgsregionen, med Göteborg som motor, har lägre arbetslöshet än Stockholmsregionen och hade en kraftigt minskande arbetslöshet även under den tidigare lågkonjunkturen. I och med att massor av göteborgare gått från bidrag till arbete har försörjningsstödet sjunkit rejält sedan 2014. I områden som norra Biskopsgården, Hjällbo och Gårdsten har sysselsättningen, i det längre perspektivet, fördubblats på en generation. 

 

En viktig anledning till jobbframgången är den successiva förstärkningen av de riktigt aktiva arbetsmarknadsinsatserna. Vi har bland annat etablerat det stegvisa jobb- och kunskapslyftet, yrkesinriktade språkinsatser, introducerat nya talangkoncept, etablerat fyra nya Kompetenscenter sam börjat genomföra en ny kompetensförsörjningsplan för att bättre matcha arbetssökandes kompetens mot vad näringslivet och andra arbetsgivare efterfrågar.  

 

LÄS MER: GT DEBATT: Rödgröna har missat tåget till superkonjunkturen 

Extratjänsterna är inte bidragsjobb, utan värdefulla förstajobb. I Göteborg används extratjänsterna för att ge framför allt nyanlända chansen att få in en första fot på arbetsmarknaden. Som ett komplement till den ordinarie verksamheten på ett äldreboende, en förskola eller i hemtjänsten kan extratjänsten avlasta personalen – samtidigt som språk- och yrkesutvecklingen gynnas. I Göteborg erbjuder vi dessutom varje deltagare skräddarsydd utbildning och chansen till vidare studier, praktik eller jobb som en del i den mycket välfungerande dynamiken inom det stegvisa jobb- och kunskapslyftet. Via våra Kompetenscenter matchas dessa vidare mot jobb. Hittills har 500 arbetslösa stöttats till egenförsörjning genom denna verksamhet. Extratjänsterna är våra blivande vårdbiträden och barnskötare. 

 

Moderaterna och Magnusson blundar för jobbframgången och går i stället till val på en destruktiv kombination av sänkta löner, passivitet och ”enkla jobb” Det duger självfallet inte. Göteborgarna förtjänar mycket mer än så. 

 

Ann-Sofie Hermansson (S) 

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Jonas Attenius (S)

Kommunalråd i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!