Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg borde ta fram en barnrättsplan

Många kommuner har redan tagit fram en barnrättsplan. Detta bör även Göteborg göra, skriver Grith Fjeldmose (V).Foto: SHUTTERSTOCK
Grith Fjeldmose (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Planer för jämlikhet och mänskliga rättigheter ska inte samla damm på den kommunala kontorshyllan. Mänskliga rättigheter ska inte vara valfritt arbete eller något som ska utföras i mån av tid, skriver oppositionsrådet Grith Fjeldmose (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När Vänsterpartiet var med och styrde Göteborg satsade vi stort på att bygga en jämlik stad och motverka de orättvisor som uppstår i det segregerade klassamhälle Sverige är. Vi tog fram flera program och planer för att försäkra oss om att ingen ska diskrimineras på grund av hudfärg, kön, funktionalitet eller något annat. Bland annat en handlingsplan för arbetet med de mänskliga rättigheterna. Dessutom avsatte vi de pengar som krävdes för att se till att arbetet faktiskt kunde genomföras. Planer för jämlikhet och mänskliga rättigheter ska inte samla damm på kontorshyllan.

 

Tyvärr får vi gång på gång höra om exempel på att diskriminering och trakasserier förekommer i kommunens verksamheter. Flickor rapporterar om att de utsätts för sexuella trakasserier på gymnasiet, något som Skolinspektionen utrett och Göteborg riskerar vitesbelopp i miljonklassen. Det är inte bara ett svek mot våra unga flickor att se mellan fingrarna och kalla sexism för ”grabbig jargong” – det kan också bli oerhört dyrt att slarva med jämställdheten. 

 

Ett annat exempel på diskriminering är att kommunen slussar runt barnfamiljer som sökt hjälp från socialtjänsten mellan tillfälliga boenden. Det är ett resultat av den snåla högerbudgeten som tvingat fram stränga tolkningar av lagar och regler vilket är oförenligt med både barnkonventionen och kommunens egna program och planer.

 

Nyligen föreslog Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ att inrätta en barnrättsplan. Många kommuner har redan tagit fram en barnrättsplan i enlighet med rekommendationerna från Sveriges kommuner och regioner. Detta bör även Göteborg göra. Vi anser även att kommunen ska börja göra så kallade barnbokslut för att kunna granska sitt arbete utifrån barnperspektivet. 

 

Den borgerliga budgeten innehåller inte bara pengar, utan även prioriteringar. På över 200 sidor lyckas högerstyret knappt nämna mänskliga rättigheter, än mindre peka ut en riktning för arbetet. Det som inte uttryckligen prioriteras kan lätt försvinna och det som inte får pengar måste prioriteras bort av de anställda. 

 

För varje plan och program som upprättas måste politiken också säkerställa att det finns kompetens och resurser för att utföra arbetet. Det är inte gratis att utveckla medarbetarna och verksamheterna som är till för göteborgarna. Att utveckla arbetssätt, skapa samarbeten och få till en förändring kräver att våra anställda inte är pressade till bristningsgränsen.

 

Mänskliga rättigheter ska inte vara valfritt arbete eller något som ska utföras i mån av tid. Arbetet är helt nödvändigt för att följa lagstiftningen och forma en stad med respekt för alla invånare. Det gäller barns rättigheter likväl som jämställdhetsarbetet, det gäller varje del av de mänskliga rättigheterna. 

 

Planer för att bygga hus eller en ny bro måste följas noggrant för att inte riskera liv och hälsa. Nu måste högerstyret även inse att samma sak gäller för mänskliga rättigheter. Om planer för jämställdhet, barnrätt eller barn- och ungkultur inte följs sätts många människors välmående på spel. Socialarbetare måste ges tid för kompetensutveckling så varje enskilt barns rättigheter tillgodoses. Skolpersonal måste ha luft i sitt schema för att prata om respekt och rättigheter med elever. Annars får sexismen fotfäste bland ännu en generation unga. 

 

Frågan är också hur högerstyrets nedskärningar inom kulturen rimmar med mänskliga rättigheter i allmänhet och barns rättigheter i synnerhet. Enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna ska var och en ha rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst och få möjlighet att uttrycka sig på andra sätt än genom det talade och skrivna språket.

 

Alla invånare har rätt till en fungerande välfärd. För att kunna garantera det måste politiker vara beredda att avsätta tillräckligt med pengar och genomföra de planer för mänskliga rättigheter som de lovat att genomföra. 

 

Grith Fjeldmose (V) 

Oppositionsråd i Göteborg