Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD

Göteborg borde ha varit Sveriges EMA-kandidat

Publicerad

Regeringen drog igång sin EMA-kandidatur för sent, skriver riksdagsledamoten Hans Rothenberg (M) från Göteborg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regeringen har sedan förra året aktivt arbetat för att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA (European Medicines Agency) ska placeras i Sverige när myndigheten lämnar London efter Storbritanniens utträde ur EU 2019. Det är bra. Lika bra gick det dock inte nyligen då det var dags för beslut inom EU-27 kring var EMA skulle placeras. På spel vid omröstningen stod bland annat närmare 900 högkvalitativa arbetstillfällen inom medicin, teknik och Life Science. Till det ska läggas alla de positiva effekter som kan följa i dess fotspår. Sveriges kandidatur åkte ut redan i första omgången.

 

Regeringens förarbete och förberedelser inför ansökan om EMA innehöll uppenbara brister och att Göteborg kunde vara en stark kandidat till EMA ignorerades på ett tidigt stadium av regeringen då man hade en övertro på Stockholm som kandidatstad. Göteborgsregionen är Europas femte starkaste tillväxtregion, här ligger Vetenskapsrådets enhet för kliniska studier och inte minst Astra Zeneca som är det enda internationella läkemedelsföretaget i vårt land som arbetar med forskning kring läkemedelsutveckling. Därtill har Västsverige också landets andra största life science-kluster som kopplas samman med Sahlgrenska sjukhuset genom Sahlgrenska Life vilket ska stå klart 2021 där forskning, högkvalitativ vård, utbildning och näringsliv kommer mötas.

 

Lanseringen av Stockholm som kandidatstad missade några väsentligheter. Inte minst det faktum att bostadssituationen i huvudstadsregionen är eftersatt, att Stockholm redan har 150 myndigheter och att människor ute i landet inte var med på tåget. Dessutom lobbade Skåne (!) för att få EMA till Köpenhamn. Därtill var Sverige, som så ofta, alldeles för sent ute i processen. När ett beslut ska tas i november kan man inte börja sin kampanj i juni. Då är det redan för sent. Inför framtiden vore det på sin plats för ”samarbetsregeringen” att lära sig förhandlingens konst och lyfta blicken bortom tullarna. Men också att bygga allianser med andra länder, inte minst våra nordiska bröder, som kan bli till framtida gagn för Sverige. Det är långt viktigare än toppmöten om sociala pelare som är det sista Europa behöver.

 

Men det är inte enbart förhandlingsteknikaliteter som var Sveriges svaga kort. Ska Sverige kunna hävda sig i världen räcker det inte att vara nästan lika bra som alla andra. Då handlar det om att ligga i absoluta världstoppen av näringspolitiska förutsättningar för såväl företag som individer. Den verkligt stora kampen handlar om att rekrytera de bästa talangerna på den internationella marknaden. Ofta sitter dessa med en handfull generösa erbjudanden att välja bland och då spelar det stor roll att ha möjligheten att erbjuda attraktiva optionsprogram och en konkurrenskraftig expertskatt. Regelverket kring personaloptioner måste förenklas och bli mer konkurrenskraftigt för att växande företag ska kunna attrahera och behålla centrala medarbetare. På samma sätt behöver expertskatten ses över.

 

För företagens del är bolagsskatten och villkoren att kunna växa helt centrala. När omvärlden, inte minst i de kommande spåren av Brexit, tävlar om att erbjuda låg bolagsskatt duger det inte att Sverige smygsänker med några få procent som regeringen föreslagit. Det är för lite för att de goda effekterna ska överväga inkomstbortfallet och risken är snarare att man eldar för kråkorna än att vinna ny terräng.  Sverige behöver en rejält sänkt bolagsskatt men den ska vara väl genomtänkt och i harmoni med andra åtgärder.

 

Det finns mycket att göra för att etablera Sveriges attraktivitet. Med förnuftiga skattevillkor för företag och dess anställda samt en medveten satsning på att skärpa upp bostadsmarknaden, kan landets spjutspetsföretag, stora som små, ges alla nödvändiga möjligheter för att kunna utvecklas vidare. Men då måste också övertygelsen och viljan att reformera finnas på riktigt.

 

Hans Rothenberg (M)

Riksdagsledamot från Göteborg

Ledamot i Näringsutskottet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag