Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborg borde bjuda in Denis Mukwege

Dr. Denis Mukwege, en av årets mottagare av Nobels fredspris. Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM/STELLA PICTURES

Göteborgskopplingen till en av årets mottagare av Nobels fredspris är tydlig. Göteborg Stad borde bjuda in och hylla läkaren Denis Mukwege. Den humanitära situationen för DR Kongo är en av de värsta i världen. Sveriges engagemang måste fortsätta oförtrutet, skriver flera debattörer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Göteborg har stor anledning att känna stolthet och glädje över att en av fredspristagarna i år var männiksorättsaktivisten Denis Mukwege, chefsläkare på̊ Panzisjukhuset i DR Kongo. Göteborgare har sedan många år varit delaktiga i hans kamp mot det systematiska sexuella våldet mot kvinnor. Genom åren har gynekologen Mukwege varit en återkommande gäst i olika sammanhang i Göteborg, senast 2016 när den starka dokumentärfilmen om hans livsgärning, ”The man who mends women,” premiärvisades i Smyrnakyrkan. 

 

Denis Mukwege har även koppling till Göteborgs universitet genom ett samarbete med Marie Berg, barnmorska och professor vid Sahlgrenskaakademin. Tillsammans har de bland annat publicerat en vetenskaplig artikel som dokumenterar den vårdmodell som används vid Panzisjukhuset för vård av kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Modellen kännetecknas av en holistisk person-centrerad vård och kallas för ”One Stop Center”. 

 

Vid byggandet av Panzisjukhuset i Bukavu 1999 med stöd av SIDA, Pingstmissionens Utvecklingssamarbete och Läkarmissionen, bidrog Smyrnaförsamlingen i Göteborg med en egeninsats på närmare en halv miljon kronor. En hel del av de pengarna genererades av församlingens Second Hand-butik på Ringön.

 

Ett antal göteborgare har på nära håll följt och stöttat Denis Mukwege i hans utveckling ända från början. När han i början av 1970-talet gick på gymnasium i Bukavu, var Smyrnakyrkans Daniel Halldorf rektor på skolan och kunde se den begåvning och karaktär som kännetecknade den unge eleven. Ett annat exempel är barnkirurgen på Östra sjukhuset, Svein Haugstvedt, som tidigt tog sig an Denis Mukwege och har förblivit en mentor och nära vän under alla år. Dessutom har ett antal andra göteborgare deltagit i utbildning av läkarstudenter och barnmorskor på Panzisjukhuset.

 

Den humanitära situationen i DR Kongo är rankad av FN som en av de värsta i världen. Ändå flyger den ofta under mediernas radar här hemma. Krisen hänger på många sätt ihop med den politiska utvecklingen i landet med uteblivna val, där presidenten och den politiska eliten vägrar lyssna på folket.

 

Korruption genomsyrar statsapparaten och de som begår brott kan ofta räkna med att komma undan. De ekonomiska resurser som finns i landet, inte minst rika mineralfyndigheter, kommer inte landets befolkning till del utan orsakar konflikter och drar in befolkningen i ett eskalerande våld.

 

Demokrati är ett långsiktigt arbete och ingenting att ta för självklart. Smyrnaförsamlingen stöder i dag via PMU och Panzistiftelsen projektet Badilika, där kvinnor och män får lära sig om demokratiska principer och verktyg, som de sedan kan använda i sin vardag som ledare inom föreningar, företag, myndigheter och kyrkor. 

 

Sverige har haft ett långt engagemang för DR Kongo, och sitter i FN:s säkerhetsråd året ut. Vi vill nu att den nya svenska regeringen, när den tillträder, ska visa att Sverige menar allvar med fina ord om solidaritet, och se till att fortsätta lyfta situationen i DR Kongo som en av de mest akuta att lösa. Det internationella samfundet måste upprätthålla ett tryck på DR Kongo för att se till så att de utlovade valen i december hålls, och att det sker på ett demokratiskt sätt. Vi vill också föreslå att den nya politiska ledningen för Göteborgs stad tar tillfället att inbjuda Dr Mukwege och för att i samband med besöket uttrycka vår solidaritet med hans kamp för utsatta kvinnor. 

 

Denis Mukwege har fått många fina priser, och snart kommer han att ta emot det finaste av dem alla. Men han har själv många gånger uttryckt att alla dessa priser inte är någonting värda om de inte leder till förändring för DR Kongos folk. Hans patos och engagemang, utifrån sin kristna tro och värdegrund, är beundransvärd och har med åren växt till ett globalt engagemang mot sexuellt våld och för demokrati, fred och försoning. Det är dags att ta honom på orden.

 

Maria Bard

Påverkansstrateg Pingstmissionens Utvecklingssamarbete

 

Urban Berg

Överläkare Kungälvs sjukhus

 

Agneta Kuhlin

Koordinator för Smyrnakyrkans Internationella arbete

 

Urban Ringbäck

Föreståndare Smyrnakyrkan i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!