Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg behöver inte missriktade goda intentioner

Jens Adamik (L), ordförande SDN Norra Hisingen.
Foto: FREDDY KARLSSON
Sabina Music (C), vice ordförande SDN Norra Hisingen.
Foto: PRESSBILD
Pierre Alpstranden (M), ledamot SDN Norra Hisingen.
Foto: PETER SVENSON

Det är just de grupper som de rödgröna säger sig vilja hjälpa som drabbas hårdast av de rödgrönas ignorans av problematiken med kriminella nätverk, skriver Jens Adamik (L), Sabina Music (C) och Pierre Alpstranden (M) i en replik till V, Mp och S i SDN Norra Hisingen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Göteborg står inför en mycket allvarlig situation. När en person med kopplingar till grovt kriminella nätverk arbetar med ungdomar i riskzonen, riskerar vårt förebyggande arbete i stället att bli en rekryteringsinsats. Vi i alliansen är beredda att göra det som behövs för att komma tillrätta med problemet. Det är djupt oroande och tråkigt att vi inte i bred politisk enighet kan sluta upp runt tanken att vi ska göra allt vi kan för att bekämpa de kriminella nätverken. Att vi aldrig ska låta vår stad bli en plattform för de kriminella nätverken och att vi aldrig ska utsätta unga människor för fara när de vänder sig till staden för hjälp och stöd. 

De rödgröna visar i sin replik på GT Debatt att de inte förstår allvaret i situationen och att det är just de mest utsatta, de som bor i de utsatta och socioekonomiska svaga områdena som lider mest. Det är just de grupper som de rödgröna säger sig vilja hjälpa som drabbas hårdast av de rödgrönas ignorans av problematiken med kriminella nätverk. 

Vi måste skapa ett tätare samarbete med polisen och få ta del av deras underrättelseinformation så att vi på ett tidigt stadium kan identifiera personer som utgör en fara för medborgare i sin tjänsteutövning. 

Vi måste fortsätta omställningen av det förebyggande arbetet med evidensbaserade metoder som bevisligen ger effekt. 

Vi måste fortsätta professionalisering av det förebyggande arbetet och vi ska fokusera på kompetens och personlig lämplighet vid anställningar. 

Vi måste skapa en samsyn med de fackliga organisationerna om att anställningstryggheten inte ska gälla för grovt kriminella som utsätter medborgarna för fara i sin tjänsteutövning. 

Otryggheten är som störst i de särskilt utsatta områdena, det är i de socioekonomiskt svaga områdena ofriheten blir som störst när kriminella nätverk får härja fritt. Det är de svagaste som behöver samhällets hjälp som mest, de är de som blir lidande när kriminella nätverk infiltrerar staden. 

Staden har allt för länge styrts av missriktade goda intentioner, den situation vi nu ser har växt fram under årtionden, denna allvarliga situation är inget som bara plötsligt uppkommer utan något som växt fram under lång tid. Det finns inget Alexanderhugg mot den grova brottsligheten, utan det kommer att ta tid att bekämpa den. 

Alla kan vara säkra att vi i alliansen i Norra Hisingen kommer att göra allt för att fortsätta omställningen och använda alla till buds stående medel, för att alla ska kunna känna sig trygga i sina bostadsområden. Vi hoppas att de rödgröna ska tänka om och stödja oss i denna strävan. 


Jens Adamik (L)

Ordförande SDN Norra Hisingen


Sabina Music (C)

Vice ordförande SDN Norra Hisingen


Pierre Alpstranden (M)

Ledamot SDN Norra Hisingen