Elisabet Mossberg, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg. Foto: JOHANNA HANNOElisabet Mossberg, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg. Foto: JOHANNA HANNO
Elisabet Mossberg, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg. Foto: JOHANNA HANNO

Göteborg behöver ett lokalt lärarlyft

Publicerad

Skolan och förskolan i Göteborg står inför stora utmaningar. Därför är det extra viktigt att lärarna känner sig uppskattade och högt värderade för att lyckas i sitt uppdrag. Under många år har lärarnas löneutveckling varit dålig, vilket inneburit att lärare halkat efter i lön. Läraryrket är svårt, kräver lång utbildning och har ofta varit mycket lågt värderat. Detta har medfört att ungdomar väljer att utbilda sig till annat än lärare. Många lärare har också slutat och arbetar nu inom andra yrken.

 

Dagens lärarbrist har skapats genom många år av snål lönepolitik. Det bästa sättet för en lärare att höja sin lön har blivit att flytta på sig. Om också brist på behöriga kollegor, hög arbetsbelastning, eller kort och gott förutsättningarna på skolan eller förskolan inte är bra, kan det bli droppen som får bägaren att rinna över och att flytta på sig blir ett lätt val.

 

Ett stort problem är att erfarna, skickliga lärare som stannar på sin skola ofta blir lågt värderade. Ibland kan nya lärares lön vara högre än de som har en yrkeserfarenhet på 10-15 år. Självklart upplever man det som djupt orättvist. Därför efterlyser vi en långsiktig plan för att, inte bara rekrytera nya, utan också behålla erfarna lärare.  Extra satsningar kommer att krävas under överskådlig tid!

 

Staten satsar mycket pengar för att stimulera lärares löneutveckling. Satsningen har varit nödvändig då internationella jämförelser visar att löneutvecklingen varit mycket dålig i Sverige. Tyvärr har Göteborgs hantering av statens satsning, Lärarlönelyftet, skapat nya orättvisor. Otydligheten är stor, och ibland förstår ingen lärare på skolan varför den ena fått men inte den andra. Enkelt uttryckt; statens satsning räckte inte till alla duktiga lärare! Detta har många kommuner insett. Botkyrka och Borås är exempel på kommuner som satsat extra medel i ett lokalt lärarlönelyft.

 

Göteborg måste följa de goda exemplen. Staden har stora problem med att behålla lärare och flyttkarusellen snurrar allt snabbare. Detta drabbar främst våra elever och för att motverka detta behöver stabiliteten på arbetsplatserna öka. 

Trots att lärarbristen är ett faktum verkar politikerna i Göteborg inte ha insett hur allvarlig situationen blivit! Tiden rinner iväg och det är dags att vakna upp! Än är det inte försent.

 

Vi företräder många som arbetar i skolan och vet att våra medlemmar är beredda att arbeta för en bra skola. Nu ställer vi frågan till våra ansvariga politiker: Är ni beredda att göra de satsningar som krävs för att vi skall lyckas?

 

Elisabet Mossberg

Ordförande Lärarförbundet Göteborg

 

Gunnar Valinder

Ordförande för Lärarnas Riksförbund Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag