Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg behöver en ny egnahemsrörelse

Gång på gång visar det sig i opinionsundersökningar att svenskar vill bo i småhus, skriver Hampus Hagman (KD) och Elisabet Lann (KD).
Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot från Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Regeringen kopierar nu Kristdemokraternas politik. Nu ska det äntligen utredas hur fler ska få råd att köpa en bostad genom statliga startlån för förstagångsköpare. Men vi vill också införa ett förmånligt bosparande som förval för alla unga mellan 18 till 34 år med en arbetsinkomst, skriver Hampus Hagman (KD) och Elisabet Lann (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Häromdagen kom besked från regeringen att de har kopierat Kristdemokraternas politik och äntligen ska utreda hur fler ska få råd att köpa en bostad genom statliga startlån för förstagångsköpare. Detta är oerhört välkommet, inte minst för Göteborg där alldeles för många funderar över om det går att hitta ett bra boende till en hanterbar kostnad.

Bostadspriserna ökar snabbt. Enligt Svensk Mäklarstatistik har genomsnittspriset på bostadsrätter i Göteborg ökat med 3,5 procent de senaste tolv månaderna. Under samma tid har priserna på småhus ökat mer än dubbelt så mycket; 7,7 procent. Målen för hur många småhus och radhus som ska byggas har höjts kraftigt i Göteborg de senaste åren. Det byggs som aldrig förr, och mer är på gång – även i nya områden som Säve, Björlanda och Gunnilse. Men för de flesta unga och familjer som inte kommit in på den ägda bostadsmarknaden är trösklarna in i ett eget hus fortfarande hopplöst höga. Trots att byggandet i Göteborg har ökat kraftigt, så behöver mer göras. Därför vill Kristdemokraterna ha en ny egnahemsrörelse.

Det finns flera goda skäl att satsa på småhus i Göteborg. Att fler barnfamiljer ska kunna bo kvar här, och inte tvingas flytta till kranskommuner är bara ett av skälen. Gång på gång visar det sig i opinionsundersökningar att svenskar vill bo i småhus. I en undersökning som gjordes av Demoskop förra året svarade över 70 procent i gruppen 25 till 49 år att de ville bo i villa eller radhus. Bland de lite äldre, ville 60 procent bo i dessa boendeformer. Liknande undersökningar har gjorts sedan 1950-talet och resultaten är slående lika, mellan 60 och 70 procent vill bo i radhus eller villa. Här behöver vi politiker svara upp mot folkviljan bättre. Bland annat genom att planera för fler småhus, som Göteborg nu gör, men också genom åtgärder som gör att fler har råd att köpa dessa bostäder. Flera av dessa åtgärder kräver att staten agerar.

För att få fart på flyttkedjorna, och på så sätt skapa bättre förutsättningar för människor att köpa sitt första boende, behövs ett större fokus på att bygga attraktiva boenden för 55-plussare. Det handlar bland annat om människor som lever ett liv med utflyttade barn och i ett hem som känns för stort och kanske för tidskrävande. Eftersom månadskostnaderna för många skulle bli större även om de flyttar till ett mindre boende väljer många att bo kvar, vilket i sin tur leder till att exempelvis barnfamiljer i lite för små lägenheter blir kvar i bostäder som efterfrågas av människor som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden alls.

Det behövs en rad insatser för att stimulera i gång flyttkedjorna. Att ta reda på vad personer och par med utflyttade barn i lite för stora hus efterfrågar och praktisk hjälp med att hitta en lämplig bostad är exempel på åtgärder.

Men då det är särskilt svårt för förstagångsköpare att ens lyckas ta sig in på den ägda bostadsmarknaden vill Kristdemokraterna göra särskilda insatser just för dem. Det som regeringen nu kopierat, startlån till förstagångsköpare, innebär att staten bistår genom att låna ut en del av kontantinsatsen. Detta är ett viktigt första steg för att framför allt unga och personer med låga men stabila inkomster ska kunna ta steget till att köpa sin bostad. Norge har ett utvecklat system med startlån som bidragit till att hela 84 procent av norrmännen äger sin bostad.

Regeringens utredare har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur statliga startlån ska hjälpa förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Utredaren har även fått i uppdrag att granska hur andra länder arbetar med detta, och särskilt positivt är det att just Norge nämns i direktivet.

Detta är bra, men mer kommer att krävas för att fler ska ha råd att köpa sin bostad. Kristdemokraterna vill bland annat se över kreditrestriktionerna, utreda och införa ett förmånligt bosparande som förval för alla unga mellan 18 till 34 år som har en arbetsinkomst. Regeringen är förstås varmt välkommen att kopiera även detta förslag. Genom en kombination av startlån och förmånligt bosparande, kan många fler få råd att köpa sin bostad.


Hampus Hagman (KD)

Riksdagsledamot från Göteborg


Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg