Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg behöver en enad front mot fifflet

Jonas Attenius (S), oppositionsråd och gruppledare i Göteborg.
Foto: Socialdemokraterna
För att förhindra en ny Fronthärva föreslog Socialdemokraterna nyligen en upprustning av Göteborgs stads egen juridiska kompetens, skriver Jonas Attenius (S).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

För att förhindra en ny Fronthärva föreslog Socialdemokraterna nyligen en upprustning av kommunens egen juridiska kompetens och inköpskompetens. Det är dags att skapa en enad front för att försvara våra gemensamma skattepengar. Ändå gör Göteborgs högerstyre ingenting, skriver oppositionsrådet Jonas Attenius (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För ungefär ett år sedan avslöjades att Front Advokater, kommunens mest anlitade juristbyrå, ägnat sig åt utbrett och systematiskt fusk. Fronthärvan har avslöjat systemfel som finns kvar och som kan utnyttjas igen. Det är dags att skapa en enad front för att försvara våra gemensamma skattepengar. Ändå gör högerstyret ingenting.

Alla borde kunna enas om att Front har ägnat sig åt ett allvarligt medvetet och systematiskt missbruk av det förtroende som det innebär att företräda Sveriges näst största stad i rätten. Skattekronor har svindlats bort. Pengar ämnade för skola och omsorg har hamnat i företagskassan. Alla partier i Göteborg måste fråga sig: Hur kunde detta hända? Hur ser vi till att det inte händer igen?

För oss socialdemokrater är det tydligt att Fronthärvan uppstod på grund av en stor lucka i systemet. Det är snudd på omöjligt för en kommun att kontrollera att varje debiterad konsulttimme faktiskt bestått av det arbete som samma kommun faktureras för. Det skulle i princip kräva att man övervakar den upphandlade firman och dess anställda dygnets alla timmar.

Front har på ett cyniskt sätt utnyttjat denna lucka, detta förtroende, men de är bara symptomet på ett i grunden trasigt system. Ett system som bygger på att våra demokratiskt folkvalda företrädare, på område efter område, har avsagt sig kontrollen och lämnat över den till marknaden. Det är dags att börja ta tillbaka kontrollen.

För att förhindra en ny Front-härva föreslog Socialdemokraterna nyligen en upprustning av kommunens egen juridiska kompetens och inköpskompetens. Det kan låta tekniskt, men vad det handlar om är att vi inte ska vara beroende av utomstående aktörer med incitament att blåsa oss för att maximera sin egen vinst. Kommunen måste ha bättre juristkompetens in-house än i dag. Samma sak gäller för de som upphandlar varor och tjänster för kommunen.

Vi socialdemokrater vill minska den kommunala byråkratin, men här är vi villiga att göra ett undantag. Att ha egna högkvalificerade jurister inom många av de områden en kommun behöver kostar, men alternativet är att göra dåliga upphandlingar, förlora tvister eller att riskera bli blåsta av de som ska företräda medborgarnas intressen i rätten. Det kostar mycket mer, både i reda pengar och i att samhällskontraktet undergrävs. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Den politiska högern gör ofta arga utfall mot påstått slöseri. De flesta av oss minns hur Reinfeldtregeringen utförsäkrade svårt sjuka, kallade a-kassan för ett bidrag och skar ner på våra gemensamma trygghetssystem – bland annat för att man menade att alltför många fattiga, sjuka eller arbetslösa svenskar fuskade.

Just därför är det både förbluffande och provocerande att den samlade högern röstat ner samtliga förslag om att ta tillbaka kontrollen och förhindra en ny Fronthärva. Inga särskilda skäl har hittills angetts och inga egna förslag har presenterats. Högerpartierna har tagit till brösttoner om Fronts fiffel, men blir tysta när de ställs inför det faktum att fifflet kunnat uppstå på grund av att det offentliga under lång tid, på område efter område, lämnat ifrån sig kontrollen till marknaden. De som aldrig missar en chans att misstro samhällets yttersta skyddsnät har därmed uttryckt sitt fortsatta förtroende för det system som ledde till Fronthärvan.

Jag förstår att privatisering av så mycket samhällsservice som bara möjligt är en del av dessa partiers ideologiska kärna, men här måste den praktiska verkligheten gå före. Att slå vakt om skattebetalarnas pengar bör inte vara en partiskiljande fråga. Göteborg behöver en enad front mot fifflet.

Det är dags att folkets valda företrädare återupprättar gemensam kontroll över våra gemensamma resurser. Efter att ha stoppat alla förslag som tar sikte på att täppa till de luckor som finns i dag är högerpartierna svaret skyldiga: Vad vill alliansen göra för att säkerställa att fusk likt det som skett i Fronthärvan aldrig sker igen? Vill de borgerliga stoppa slöseriet eller inte?


Jonas Attenius (S)

Oppositionsråd och gruppledare i Göteborg