Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg är ett fall för Lyxfällan

Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD
I opposition försökte vi i alliansen konsekvent minska uttagen ur bolagen och det arbetet fortsätter nu när vi styr Göteborg, skriver Hampus Hagman.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Kunderna hos Göteborg Energi har betalat för mer än bara el. De har även finansierat skola och hemtjänst via elräkningen. Alliansen fortsätter nu arbetet med att styra Göteborgs ekonomi åt rätt håll, skriver riksdagsledamoten Hampus Hagman (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vet du vad du betalar för när du betalar din elräkning? För den el som används, är det givna svaret. Så enkelt är det tyvärr inte, åtminstone inte om du är kund hos det kommunalt ägda Göteborg Energi. Att ta ut pengar ur de kommunala bolagen för att få kommunbudgeten att gå ihop har nämligen varit en favoritlösning för de som styrt Göteborg under de senaste åren. 

 

Under den förra mandatperiodens rödgröna styre eskalerade detta. Förutom att betala för elanvändning har kunderna också betalat för saker som skola och hemtjänst när de betalat sin elräkning. I praktiken är elräkningen alltså en dold, extra skatt.

 

Det är inte bara elbolagets kunder som behandlats på detta sätt. De styrande politikerna har även plockat ut stora belopp ur Göteborgs Hamn. Därigenom har de som anlöper hamnen betalat, inte bara för själva anlöpet, utan också för att den kommunala budgeten ska gå ihop. Stärker det hamnens konkurrenskraft? Knappast.

 

Än värre, är att de uttag som gjorts ur bolagssektorn har varit så stora att bolagen tvingats låna för att finansiera utdelningen. Göteborg har alltså lånat pengar för att få ekonomin att gå ihop och dölja att verksamheten expanderats på ett sätt som skatteintäkterna inte räcker till för. Agerandet påminner inte så lite om det man kan se på programmet Lyxfällan på TV, men eftersom lånen tagits av de kommunala bolagen är det formellt sett inte kommunen som gjort detta, och på så sätt har det kunnat gömmas undan.

 

Alliansen styr sedan årsskiftet och har påbörjat det svåra arbetet med att få till en sundare ekonomi i Göteborgs Stad. I opposition försökte vi konsekvent minska uttagen ur bolagen och det arbetet fortsätter nu. Det uttag som alliansen gör ur bolagssektorn nästa år är betydligt lägre än de årliga uttagen under den förra mandatperioden. Dessutom används det för att göra nödvändiga investeringar, snarare än för att täcka driften av den kommunala verksamheten.

 

Det finns dock andra partier som har en annan inriktning. Socialdemokraterna fortsätter i tidigare hjulspår och tar i sitt budgetförslag ut nästan en miljard kronor ur bolagssektorn. Det är en uttagsnivå som kräver att bolagen fortsätter att låna pengar. Därmed vill de utsätta de kommunala bolagen, och indirekt göteborgarna som äger dessa, för en större risk. Samtidigt innebär det att bolagen saknar resurser för nödvändiga återinvesteringar, som till exempel Göteborg Energi behöver göra för att fasa ut användningen av fossila bränslen. Och dessutom innebär det att bolagens kunder, som elkunderna och de som anlöper hamnen, fortsätter att betala dolda skatter när de tror att de betalar för en tjänst som levereras. 

 

Vänsterpartiet är åtminstone ärliga, när de i stället gör kraftiga skattehöjningar.

 

Jag har lagt en motion i riksdagen om att begränsa hur kommunerna får använda utdelning ur kommunala bolag. Lyxfällan-politiken som Göteborgs Stad har bedrivit visar att det är nödvändigt att begränsa att de kommunala bolagen används på ett sätt som drabbar kunder och ägare. Inriktningen bör vara att åtminstone stoppa att utdelning används till drift, men även utdelning som används till kommunens egna investeringar bör utredas kritiskt. Undantag skulle kunna medges för ett eller två enskilda år om skatteintäkterna viker kraftigt på ett sätt som inte kunnat förutses. Annars skulle framför allt mindre kommuner med en enda stor arbetsgivare kunna drabbas oproportionerligt.

 

Om vi långsiktigt ska kunna ha kvalitet i skola, äldreomsorg och andra kommunala kärnverksamheter så krävs det ordning och reda i ekonomin. Alliansen har nu påbörjat arbetet med att styra ekonomin i Göteborg åt rätt håll. Socialdemokraterna, som gärna kallar sig själva för Framtidspartiet, fortsätter däremot att låna pengar av framtiden för att få ihop sin budget. Detta behöver stoppas en gång för alla, och då behöver staten träda in och tydliggöra att kommunala bolag inte ska användas som en dold extra skatt.

 

Hampus Hagman (KD)

Riksdagsledamot Göteborg