Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ge oss bönder schysta spelregler och villkor

Håkan Persson, lantbrukare och styrelseledamot LRF Västra Götaland. Foto: LRF Västra Götaland

Torkan är inte regeringens fel. Nödår har förekommit förr. Men politiken måste ge livsmedelspolicyn muskler så att konkurrenskraften stärks. Sluta straffbeskatta lantbrukarna, ta bort onödigt regelkrångel och sluta skyll alla problem på EU, skriver lantbrukaren Håkan Persson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Solen lyser från en klarblå himmel mest varje dag sedan ett par månader tillbaka. Det är varmt och skönt och gott att ligga vid stranden tycker många. Men för den som vill ha mat på bordet i vinter ställer torkan till det. Torkan är inte lokal på Västkusten utan breder ut sig i större delen av Sverige och även i våra grannländer.

 

Företagare i de gröna näringarna är extremt väderberoende, ett faktum som av andra ibland kan uppfattas som gnäll. I dag tar majoriteten av konsumenterna det för givet att det alltid ska finnas mat på butikernas hyllor, mat från alla världens hörn och i många varianter och fetthalter.

 

Nu när torkan bränner ner gräset så har fokus lagts på foderbristen till gräsätare. ”Normala” år har majoriteten av lantbrukarna foder över. Lite extra ensilage, konserverat gräs, eller hö är bra att ha om det skulle bli dåligt bete en period. Sen finns gruppen av hästägare som inte skördar själv men regelmässigt köper överskottet från mjölk- och köttbönder eller från specialiserade gräsodlare. Nu finns inte det överskottet att tillgå. Föregående höst var blöt och det gick inte att ta den sena grässkörden som många planerat. Bland annat Mälardalen hade stor brist på grovfoder och halm, och många lastbilslass rullade dit från andra håll i Sverige. Så innan årets grässäsong började var Sverige redan dammsuget på foder.

 

Om det inte kommer regn i stora mängder - inte skyfall som förstör - den närmaste tiden så blir det inga fler grässkördar. Då om inte förr står vi inför ett gigantiskt problem hur gräsätarna ska få mat. Svaret är slakt i förtid eller rentav avlivning och destruktion. Många av de djur som slaktas är de som ska bli mjölkkor eller så gallras det hårt för att antalet djur på gården ska minska. Som följd innebär det att än mindre av svensk mjölk och svenskt kött finns i butiken om ett år. Det innebär att importen av kött producerat på ett vis som är förbjudet i Sverige kommer att öka än mer. Säkerligen kött från djur som är avblodade utan att hjärnan blivit utsläckt med bultpistol. Det innebär ett oförsvarbart djurplågeri. Därtill djur som fått antibiotika i förebyggande syfte och kan vara bärare av salmonella. Antibiotikaresistensen är ett hot mot folkhälsan världen över. Forskningen är överens att det behövs krafttag nu så att inte någon dör i onödan för att medicinen blir verkningslös.

 

Normalt är Sverige självförsörjande på spannmål och exporterar en del. Redan nu har tröskorna börjat rulla i södra Sverige, minst en månad tidigare än normalt. Skörden är i snitt halverad både på kärna och på halm. Det innebär att den som vill ha svenskproducerat malt, vetemjöl och gryn kommer att få problem. Sen vill kycklingar, höns och grisar också ha en del spannmål. Så många konkurrerar om den lilla skörden. Hur många företag kommer att lägga ner under den kommande vintern för att det inte finns foder?

 

Alla i de gröna näringarna drabbas. Sveriges gröna guld, skogen, som bidrar med export- och skatteintäkter till vår välfärd står stilla på grund av brandrisken. De nysatta plantorna dör. Det innebär brist på virke och massaved men även fossilfria bränslen som HVO och värmepellets.

 

Torkan är inte regeringens fel. Nödår har förekommit för. Men vill vi ha en egen matförsörjning i Sverige så måste den av riksdagen beslutade livsmedelpolicyn ges muskler så konkurrenskraften stärks och det blir lönsamt att vara lantbruksföretagare. Det handlar om att sluta straffbeskatta, upphöra med regelkrångel, att jordbruk inte anses vara miljöfarlig verksamhet och att inte göra hemmagjorda regler och skylla på EU.

 

Det är inte synd om bönderna. Vi klarar oss alltid. Däremot drabbas de svenska konsumenter som vill ha säker och god mat med känt ursprung om inte myndighets-Sverige och de politiska partierna inser att de har ansvaret för tillgången på mat nu och framöver. De gröna näringarna har en enorm potential att producera det som ett modernt samhälle behöver som mat, biologisk mångfald, virke och energi. Men då måste vi få schysta spelregler.

 

Håkan Persson

Lantbrukare och styrelseledamot LRF Västra Götaland

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!