Jonas Ransgård (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK
Jonas Ransgård (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK

Ge ordningsvakter utökade befogenheter

Publicerad

Göteborg behöver bli tryggare. Detta är ett par av Moderaternas och alliansens förslag på hur det ska bli möjligt, skriver oppositionsledaren Jonas Ransgård (M) inför torsdagens fullmäktige.

Otrygghet har snabbt blivit en av de viktigaste politiska frågorna för väljarna. En lång rad uppmärksammade skjutningar och mord bidrar till detta. Enligt en rapport från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har upplevelsen av otrygghet ökat kraftigt och många kvinnor drar sig för att vara utomhus i sitt eget bostadsområde på kvällstid. I Göteborg benämner polisen sju stadsdelar som särskilt utsatta. Här utmanar kriminella med egna rättssystem och begränsar människors frihet. Här är rättssamhället ifrågasatt.

 

Moderaterna i Göteborg driver därför en rad förslag för ökad trygghet, mer förebyggande arbete och effektivare brottsbekämpning. En del av förslagen kräver nationella beslut som ökade polisresurser eller ändrad lagstiftning, andra är åtgärder som kommunen själv förfogar över i samarbete med andra aktörer i lokalsamhället. 

 

På nationell nivå kräver Moderaterna fler poliser, högre polislöner, fler civilanställda inom polisen, skärpta straff och ökade befogenheter. Vi har en lång rad förslag som skulle underlätta brottsbekämpningen. Mycket kan också göras på kommunal nivå. En viktig sak är att utöka antalet trygghetsfrämjande kameror. Här har alliansen fått stöd för att ge alla stadsdelsnämnder i uppdrag att inventera lämpliga platser för kameror. Sju av tio nämnder har återkommit med förslag som Göteborgs kommunfullmäktige i våras beslöt att gå vidare med. Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot, men det fanns en bred majoritet för förslaget bland fullmäktigeledamöterna. 

 

I juni behandlade kommunfullmäktige budgetförslagen för 2018. Alliansen presenterade ett gemensamt budgetförslag som bland annat innehöll ett åtgärdsprogram för en tryggare stad: “Återta Göteborg”. Tyvärr föll vårt budgetförslag i slutomröstningen med röstsiffrorna 36-40 sedan 5 ledamöter (Vägvalet) avstått från att rösta. Därmed gäller den rödgröna budgeten i Göteborg för 2018. Vi tänker förstås inte ge upp vårt arbete för en tryggare stad utan lägger nu fram förslag som vi hoppas få stöd för i kommunfullmäktige. 

 

I dag behandlas en motion av mig, Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) där vi föreslår att staden ansöker hos polisen om ett utökat område där ordningsvakter har särskilda befogenheter. Det innebär att områdena Brunnsparken-Gustaf Adolfs Torg med intilliggande kollektivtrafik. Vi vill också att Park- och naturnämnden, Fastighetsnämnden och Byggnadsnämnden med högsta prioritet ser över vilka åtgärder i den fysiska miljön som skulle kunna bidra till ökad trygghet. Det kan handla om bättre belysning, rensning av buskage med mera. Dessa åtgärder är inte tillräckliga, men är några steg på vägen. I kommunstyrelsen var det bara V och MP som motsatte sig dessa åtgärder, så vi har goda förhoppningar att kommunfullmäktige i kväll fattar ett positivt beslut. 

 

Under hösten bör vi gå vidare i arbetet för fler trygghetsfrämjande kameror. Det är ett sätt att öka tryggheten, förebygga planerade brott och underlätta utredningen av de brott som ändå begås. Fler kameror välkomnas av många. I Malmö har kommunen och polismyndigheten träffat en överenskommelse som bland annat omfattar kameraövervakning. En sådan överenskommelse vore bra även i Göteborg. Staden kan bidra till finansieringen medan polisen bör sköta driften. Erfarenheten från försöksverksamhet i bland annat Stockholm visar att det är de operatörsövervakade kamerorna som har den bästa brottsförebyggande effekten. Här har alliansen i Göteborg gemensamma förslag.

 

Kameraövervakningslagen är inte anpassad till dagens verklighet och behöver ändras. Möjligheterna att bevaka brottsutsatta platser måste generellt ökas.

 

Detta är några förslag bland flera. Vi har en lång rad ytterligare förslag för ökad trygghet i Göteborg. Att människor har tilltro till rättssamhället och känner trygghet i vardagen är avgörande för framgång även på många andra områden. 

 

Jonas Ransgård (M)

Oppositionsråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag