Kalle Bäck (KD), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: LENNART MOLIN
Kalle Bäck (KD), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: LENNART MOLIN

Ge Göteborgs elever sovmorgon

Publicerad

Senare start av skoldagen för högstadie- och gymnasieungdomar kan ge bättre resultat och högre närvaro. Därför vill Kristdemokraterna att försöksverksamhet med skolstart klockan nio istället för klockan åtta ska göras i Göteborg. 

Många är de föräldrar som kämpar med att få sina barn att gå upp i tid till skolan. Särskilt gäller det tonåringar, då detta är en mycket speciell tid i en människas liv när både hjärnan och kroppen utvecklas till att bli vuxna. Sömnbehovet är då större än i andra faser. 

Under puberteten ökar sömnbehovet till åtta-nio timmar per natt och det blir ytterst svårt för tonåringar att anpassa sig till skolans dygnsrytm, om undervisningen som i dag ofta börjar vid kl 8. Kronisk sömnbrist riskerar att blir konsekvensen, med sjunkande skolresultat som följd. Därför borde skolan starta senare på dagen för bättre resultat. 

 

I Skollagen anges tydligt att skolan ska vila på vetenskaplig grund. Detta gäller inte endast det innehåll som förmedlas i undervisningen, utan även formerna för lärande. Här måste barns och ungas behov stå i fokus. 

 

Skolstart klockan nio i stället för klockan åtta blev en framgång på Smedshagsskolan i Hässelby. Färre sena ankomster och bättre resultat blev följden. Dessutom blev det lättare att planera för vikarier för skolledningen, och personalens sjukskrivningstal sjönk. Även internationell forskning visar att senare skolstart ger dessa positiva effekter och att mer sömn bidrar till att risken för att unga drabbas av depression minskar.

 

Det finns en mängd faktorer som på ett eller annat sätt påverkar resultaten i skolan. Många av dem ligger utanför det skolan direkt kan påverka som exempelvis föräldrarnas utbildningsbakgrund och familjesituationen. Tyvärr visar studier från OECD att dessa faktorer spelar en allt större roll i svensk skola. 

 

Därför blir det än viktigare att skolan som organisation gör sitt yttersta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för lärande utifrån elevernas personliga förutsättningar. En relativt enkel sak som skulle kunna göras med start nästa termin är att senarelägga skolstarten på dagen. 

 

Fördelarna med åtgärden är många. Därför föreslår nu Kristdemokraterna i Göteborg i en motion till kommunfullmäktige att utbildningsförvaltningen ska ges i uppdrag att genomföra ett försök med senare skolstart på minst två högstadieskolor och två gymnasieskolor som frivilligt vill medverka. Vi vill också att försöket ska utvärderas efter 1 år från att det börjat. 

 

Det är dags att ge Göteborgs elever sovmorgon. Det tjänar alla på. 

 

Kalle Bäck (KD)

Ledamot i kommunfullmäktige, Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag