Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frys hyreshöjningarna i Göteborgs allmännytta

Då Göteborg har Sveriges största allmännytta påverkar hyressättningen väldigt många göteborgare, skriver Daniel Bernmar (V) och Hannah Klang (V).
Foto: SHUTTERSTOCK
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Hannah Klang (V), kommunfullmäktigeledamot i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Det är orimligt att höja hyrorna i allmännyttan mitt under en pågående pandemi där många göteborgare hamnat i en ekonomiskt tuff situation. Göteborgs stad ska inte bidra till att fler människor hamnar i ekonomisk kris. Tvärtom ska vi bidra till den ekonomiska återhämtningen, skriver Daniel Bernmar (V) och Hannah Klang (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Just nu pågår förhandlingar mellan Göteborgs bostadsbolag och Hyresgästföreningen om hyran för 2021. Vänsterpartiet menar att det är orimligt att höja hyrorna mitt under en pågående pandemi där många göteborgare hamnat i en ekonomiskt tuff situation. De som dessutom bor trångt, inte kan arbeta hemifrån eller tvingas trängas i kollektivtrafiken är särskilt drabbade då de utsätts för större smittorisk. Att få höjd hyra skulle bli ytterligare en börda.

Vänsterpartiet föreslår därför att frysa hyran för 2021. Det innebär att det inte skulle bli någon hyreshöjning nästa år för alla hyresgäster som bor i de bostadsbolagen som kommunen äger. Stadens bostadsbolag har en god ekonomi och har råd att avstå den årliga hyreshöjningen under ett år. Vi som kommun ska inte bidra till att fler människor hamnar i ekonomisk kris – tvärtom måste vi bidra till den ekonomiska återhämtningen.

Det är särskilt viktigt att frysa hyrorna i en stad som Göteborg som redan har höga hyror. Göteborg får inte bli som Stockholm, Paris eller London med enbart dyra bostäder där människor med vanliga arbeten inte har råd att bo. För att motverka den utvecklingen är det viktigt att renovera det nuvarande beståndet varsamt, bygga nya hyresrätter med billiga hyror, stoppa ombildningar till bostadsrätter och pausa hyreshöjningar vid exempelvis ekonomiska kriser. 

Då Göteborg har Sveriges största allmännytta, kommunalt ägda hyresrätter, påverkar hyressättningen väldigt många göteborgare. Tillsammans har de kommunala bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder hela 73 000 hushåll som hyresgäster. Dock hoppas vi självklart att även de privata bostadsbolagen inser allvaret och stoppar hyreshöjningarna för sina hyresgäster. 

Hyresgästföreningen i Västra Sverige har varit tydliga med att det inte finns något utrymme för hyreshöjningar nästa år. De har med andra ord krävt noll hyreshöjning för 2021. De menar att kostnaden för en bostad inte ska ses som börsen eller andra marknader som går upp och ner med konjunkturen.

Ett stopp på hyreshöjningarna hjälper i första hand de göteborgare som blivit av med sin inkomst, eller fått den nedsatt på grund av sjukdom eller permittering. De som har kvar sin fulla inkomst skulle i stället få extra pengar till konsumtion. Pengar som kan användas till att stödja hållbara inköp såsom cykelreparationer, sport- och fritidsintressen och restaurang- och kulturbesök när smittspridningen lagt sig. 

Det kommer behövas fler åtgärder för att mildra konsekvenserna av smittspridningens andra våg som både drabbat enskilda människor men också hela samhällsekonomin. Arbetslösheten är högre än någon gång i modern tid. Restriktionerna och åtgärderna för att minska smittspridningen slår hårt mot branscher som redan har dåliga arbetsvillkor och låga löner. 

Tillsammans med Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har vi tidigare föreslagit en mängd åtgärder för att förbättra situationen för alla göteborgare som drabbats av pandemin. Bland annat att äldreomsorg, skola och funktionsstödsverksamheter ska få mer pengar. Det behövs för att förbättra arbetsmiljön för personalen och kunna ge en bättre omsorg och undervisning. Vi har också föreslagit att föreningslivet och det fria kulturlivet ska få ekonomisk hjälp för att klara sig genom krisen.  

Tyvärr har högerstyret prioriterat annorlunda och nu väntas Göteborgs stad gå mot ett historiskt stort överskott på tre miljarder kronor. Detta samtidigt som många göteborgare kämpar för att få vardagen att gå ihop. I stället för att använda pengar som staten gett kommunerna för att kunna anställa fler inom välfärden har pengarna lagts på hög. Det är en oansvarig politik som drabbar många invånare hårt. 

Vänsterpartiets förslag om frysta hyror ska upp till beslut 9 december. Vi hoppas att högerstyret och de andra partierna väljer att prioritera hyresgästerna och inte fortsätter lägga pengar på hög när de behövs som mest. 


Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd i Göteborg


Hannah Klang (V)

Kommunfullmäktigeledamot i Göteborg