Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölunda får blodspengar från Turkish Airlines

Det många inte vet är att Frölundas huvudsponsor Turkish Airlines öppet stöttar turkiska diktatorn Erdogans folkmord på kurder, kristna, armenier, och yazidier, skriver flera debattörer. Spelaren på bilden har inget med debattartikeln att göra. Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN
Hevi Omeri, kurdiska kvinnor för integration.Foto: PRIVAT
Sophie Olsson, Allt åt alla Göteborg.Foto: PRIVAT
Niclas Karlsson, Rojavakommittéerna Göteborg.Foto: PRIVAT

Frölunda Indians är sponsrade av Turkish Airlines, vars vinster blir till blodspengar och används i krigsbrott. Men klubbens ordförande Mats Grauers ser ingen anledning att bryta samarbetet, skriver flera aktivister.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hockeyklubben Frölunda HC, eller Frölunda Indians, är ett lag de flesta göteborgare är bekanta med. Det många inte vet är att Frölundas huvudsponsor Turkish Airlines öppet stöttar turkiska diktatorn Erdogans folkmord på kurder, kristna, armenier och yazidier.

 

Sedan den 9 oktober i år pågår en turkisk invasion av de självstyrande regionerna i norra Syrien, kollektivt kända som Rojava. Området, som i flera år har varit den tryggaste zonen i ett krigshärjat Syrien, har nu förvandlats till ett blodigt slagfält där turkiskt backade jihadist-miliser för ett krig mot mänskligheten.

 

På knappt tre veckor har över 250 civila dödats och mer än 200 000 människor, 70 000 av dem barn, har tvingats fly sina hem. Den turkiska staten misstänks dessutom ha använt kemiska vapen som vit fosfor och napalm mot civilbefolkningen – sjukvårdspersonal på plats vittnar om att hundratals människor har drabbats av särskilt omfattande brännskador.

 

Den turkiska regimen äger 49 procent av Turkish Airlines och är en stor inkomstkälla för landet. Förutom att dra in pengar hjälper flygbolaget till att sprida statens fascistiska propaganda. Bilder i turkiska medier visar hur flygplanspersonal deltar i en kampanj på sociala medier som går ut på att göra honnör till turkiska militären för deras ”insatser” vid turkisk-syriska gränsen. Flygbolaget har också gjort sig känt för att aktivt underkuva sina anställda. Den som kritiserar Erdogan anses vara ett hot mot den turkiska staten och avskedas därefter. Sedan 2016 har Turkish Airlines gett över 300 personer sparken för att ha uttryckt regimkritiska åsikter.

 

Mitt i allt detta verkar Frölunda HC:s ordförande Mats Grauers relativt obekymrad. Trots att det i detta nu sker folkmord på åtskilliga folkgrupper i turkisk regi ser han ingen anledning att avbryta samarbetet. Mats Grauers menar att varken klubben eller idrotten i stort ska ta politisk ställning.

 

Men det här handlar inte om politik. Det handlar om att människor mördas och fördrivs från sina hem. Det handlar om ett pågående folkmord som världen blundar för. Det är djupt oroande att en stor svensk idrottsklubb som Frölunda Indians ingår ett samarbete med en aktör som av allt att döma backar Erdogans mord på oskyldiga människor och fördrivning från sina hem. 

 

Genom att inte ta ställning i den här frågan tar Frölunda HC indirekt ställning för den turkiska statens invasion i norra Syrien. Genom att vara tysta och fortsätta låta sig sponsras ger man Turkish Airlines legitimitet och i längden även Erdogans brutala krigföring mot barn, kvinnor och män. Den turkiska regimens vinster från flygbolaget är blodspengar som bekostar fruktansvärda krigsbrott.

 

Förhoppningsvis står inte hockeyklubben för det Turkish Airlines står för, för just nu behöver folket i norra Syrien allt stöd de kan få.

 

Den sydafrikanske biskopen och fredsaktivisten Desmond Tutu har sagt: ”Om du inte tar ställning mot orättvisa har du valt förtryckarens sida”, något som fortfarande är aktuellt. 

 

Fram tills nyligen hade fotbollsklubben Hammarby IF träningsläger i Turkiet. Enligt klubbens vice Vd har de dock valt att avsluta samarbetet, och citerar Turkiets invasion av Rojava som orsak. Frölundas ordförande Mats Grauers anser att sport är och ska förbli opolitiskt, men som Hammarby IF visar behöver ett ställningstagande i sådana här situationer inte handla om politik – och även idrottsvärlden kan visa solidaritet.

 

Den svenska idrottsrörelsen har en lång tradition av demokrati, integration och jämlikhet. Vi hoppas att Frölunda HC fortsätter att bära upp denna tradition, så att alla göteborgare fortsatt kan känna stolthet och samhörighet med klubben!

 

Hevi Omeri 

Kurdiska kvinnor för integration

 

Sophie Olsson

Allt åt alla Göteborg

 

Niclas Karlsson 

Rojavakommittéerna Göteborg