Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredsrörelsen blir villigt redskap för desinformation

Hans Wallmark (M), säkerhetspolitisk talesperson.Foto: SVEN LINDWALL

Göteborg och Sverige måste förbereda sig på att under Aurora 17 i höst bli föremål för underrättelseverksamhet och psykologisk krigföring, skriver Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ett centralt fokus i de satsningar som gjorts på försvaret under senare år är ökad övningsverksamhet. Och det handlar mycket om närvaro i Väst- och Sydsverige samt Östersjöregionen.

 

Om några månader kommer detta att påtagligt märkas i Göteborg och övriga närområdet. Via hamnen kommer trupp och materiel in till Sverige. Totalt över 19 000 män och kvinnor ska i september delta i den största svenska försvarsmaktsövningen på över 20 år, Aurora 17. Det blir ett viktigt tillfälle att öva Försvarsmaktens samlade förmåga att försvara Sverige. Parallellt med Aurora genomför Ryssland, tillsammans med Vitryssland, sin stora övning Zapad 2017. Den omfattande militära verksamheten innebär att Sverige blir föremål för underrättelseverksamhet, psykologisk krigföring och att risken för militära incidenter ökar.

 

Det försämrade säkerhetsläget i norra Europa ställer helt nya krav på Sveriges försvarsförmåga. Vi står inför såväl en rysk militär upprustning och en krigföring där civila och militära medel används i en gråzon mellan krig och fred.

 

Därför är det bra med en så pass stor och komplex övning som Aurora där även förband från en rad andra länder som Finland, Frankrike och USA deltar. Den svenska försvarsförmågan stärks genom att alla stridskrafter, inklusive en större kontingent från Hemvärnet, övas tillsammans.

 

Det är inte bara det militära försvaret som kommer att testas under Aurora. Övningen innebär också att Sverige kommer att utsättas för andra påfrestningar. Säpo pekade nyligen på att Ryssland är det land som bedriver den mest omfattande underrättelseverksamheten mot Sverige, där det svenska försvaret är av särskilt intresse. Vi har de senaste åren sett ett flertal exempel där utländska medborgare betett sig misstänkt och drönare flugit över svenska övningar.

 

Många har också pekat på att övningshösten kommer att medföra att påverkanskampanjerna mot Sverige kommer att öka. En ohelig allians av aktörer som inkluderar alla från Vänsterpartiet och Revolutionär kommunistisk ungdom till Ofog och Svensk-kubanska föreningen har skapat ett nätverk för att protestera mot att Aurora, och särskilt mot deltagandet av utländska förband. I samband med den årliga Baltops-övningen för två år sedan kom en del moment att vara förlagda till Skåne – då ryckte olika grupper ut för att på plats under mer eller mindre pinsamma former demonstrera mot bland annat Nato.

 

Inte minst i Västsverige finns nu krafter som hävdar att Aurora syftar till att smygansluta Sverige till Nato och att den kommer att innebära kärnvapen på svenskt territorium. Samma aktörer hörs sällan protestera mot de betydligt större ryska övningarna och aggressiva uttalanden från Kreml att vi i Sverige inte har rätt att välja vår egen säkerhetspolitiska linje. Ryssland har den senaste tiden dessutom såväl hotat Danmark med kärnvapen som sagt att en norsk självförsvarsövning 17 mil från den ryska gränsen är en provokation.

 

Det är problematiskt att stora delar av den så kallade fredsrörelsen blir villiga redskap och bidrar till att sprida myter kring fullt legitima svenska övningar och Sveriges värdlandsavtal med Nato. De må uppfattas som extrema röster i debatten, men bidrar ändå till att så tvivel kring övningar som syftar till att stärka Sveriges försvarsförmåga och vår förmåga att ge och ta emot hjälp av andra demokratiska länder.

 

Att Sverige nu kan genomföra Aurora 17 är ett bra kvitto på att Sveriges försvar stärks och inte minst att det finns ett fokus på Väst- och Sydsverige. Detta tack vare den försvarsuppgörelse där Moderaterna varit drivande i att ge ökade resurser till försvaret. Förhoppningsvis kommer höstens övning också att ge värdefulla lärdomar såväl när det gäller det militära försvaret som vår förmåga att stå emot utländsk påverkan i form av desinformation och underrättelseverksamhet.

 

Hans Wallmark (M)

Försvarspolitisk talesperson