Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fotbollen kan ta sitt ansvar för smittsäkra matcher

Elsa Alm, redaktör Tankesmedjan Tiden och skribent på blåvittbloggen Baraben.com.Foto: PRESSBILD
Faktum är att fotbollen bidrar med väldigt mycket gott i samhället, skriver Elsa Alm. På bilden: IFK Göteborg och IF Elfsborg spelar match inför tomma läktare på Gamla Ullevi i juni.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Fotbollen har en unik vana av att hantera stora evenemang. Det är dags att visa idrotten det förtroende som den förtjänar och öppna upp för publik. I grund och botten handlar det om fotbollens framtid och överlevnad, skriver fotbollssupportern Elsa Alm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Regeringens besked om att det inte blir några lättnader i ordningslagen sätter idrotten i en ännu svårare sits än tidigare. Många föreningar kämpar nu för sin överlevnad utan vidare besked kring när lättnader kan komma. 

Det är ingen som tror att läget i Sverige inte längre är allvarligt. Många av oss har ställt om vår vardag under pandemin, en del jobbar hemma och vi har slutat att kramas. Men det går inte att komma ifrån att det upplevs som mycket märkligt när vi snart ska öppna upp våra äldreboenden trots att Socialstyrelsen varnar för risk att smitta kommer in samtidigt som vi inte får sitta på Gamla Ullevi med 3-4 säten mellan oss. 

Sverige har i övrigt hanterat pandemins ekonomiska effekter relativt väl. Tack vare att samhället inte stängde ner som i andra länder har många jobb kunnat räddas. Det är bra. Samtidigt har Sverige nu betydligt hårdare restriktioner i jämfört med andra länder. I Danmark under sommaren kunde 15 000 personer finnas på plats för att se FC Köpenhamn spela, Bröndby släppte in 12 000 och Århus lät 10 000 stötta sitt lag. Hela 20 000 åskådare kunde finnas på plats på Puskas Arena för att se Supercupfinalen mellan Bayern München och Sevilla med hjälp av hälsotester och social distansering. 

Fotbollen har en unik vana av att hantera större evenemang. Det finns protokoll och säkerhetsrutiner som ska följas, och dessutom har vi många föregångsexempel runtom i Europa och världen kring hur vi ska kunna öppna upp på ett smittsäkert sätt. 

Idrotts-Sverige samlar tre miljoner människor i föreningslivet och det är en av våra absolut största folkrörelser. Mitt IFK Göteborg förlorar cirka 2 miljoner för varje match som spelas utan publik. Det sätter föreningen i en minst sagt jobbig ekonomisk sits, och det är man inte ensamma om att vara i.

För föreningen Degerfors IF som leder superettan är det högst osäkert om man ens har ekonomiska förutsättningar att spela färdigt säsongen. Den mindre bruksorten skulle påverkas enormt om föreningen försvann. 

Faktum är att fotbollen bidrar med väldigt mycket gott i samhället. Fotbollen pumpar in pengar i statskassan årligen, bidrar till att unga rör på sig och är en av de mest positiva krafterna när det kommer till integration. Vi vet att fotbollen ger ett alternativ i de stadsdelar där gängen rekryterar som mest och för varje ung man som inte rekryteras till gängkriminaliteten sparar samhället 23 miljoner kronor och väldigt mycket lidande.

När influencern Maja Nilsson Lindelöf i fredags lanserade sin kollektion med Gina Tricot kunde man på Instagram se hur hundratals (kanske till och med tusentals) människor trängdes och köade för att komma in i butikerna och ta del av kollektionen. Som om det skulle vara mer smittsäkert än att gå och titta på fotboll utomhus. 

Jag har full förståelse för att det är en tuff fråga för regeringen och att de menar väl med att ha kvar begränsningen på 50 personer. Jag vet också att de inte kan göra så mycket åt trängsel på tåg eller restauranger eftersom man endast kan begränsa ordningslagen och att dessa platser inte lyder under den på samma sätt som en allmän sammankomst gör. Däremot måste man ha en förståelse för att det upplevs som märkligt att vi får trängas på vissa ställen, men stängs ute helt från andra. 

Att smittan nu ökar i Stockholm är självklart väldigt allvarligt, samtidigt som nu vi för första gången sedan i mars inte har några patienter som vårdas för covidsymtom i Göteborgsområdet. Det öppnar upp för lokala lösningar på publikfrågan runtom i landet.

Vi supportrar vill och kan ta ett ansvar för att hitta gemensamma lösningar för att kunna ta in publik smittsäkert på våra arenor. Jag hoppas att kultur- och idrottsministern Amanda Lind (MP) genast öppnar upp för en dialog och att man gemensamt försöker komma fram till smittsäkra lösningar. I grund och botten handlar det om fotbollens överlevnad.

 

Elsa Alm

Redaktör Tankesmedjan Tiden och skribent på blåvittbloggen Baraben.com