Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försämra inte ungas möjlighet till tandhälsa

På sikt vill Socialdemokraterna göra tandvården till en del av det nationella högkostnadsskyddet i hälso- och sjukvården, skriver Håkan Linnarsson och Linnéa Wall.Foto: COLOURBOX
Håkan Linnarsson (S), oppositionsregionråd.Foto: PRESSBILD
Linnéa Wall (S), vice ordförande i tandvårdsstyrelsen.Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR

M, L, C, KD, MP och SD sänker åldersgränsen för gratis tandvård barn och ungdomar i Västra Götalandsregionen till 23 år. En god munhälsa är bevisat viktigt för att motverka och lindra en rad sjukdomar, skriver Håkan Linnarsson (S) och Linnéa Wall (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tänderna hör till kroppen! På sikt vill Socialdemokraterna göra tandvården till en del av det nationella högkostnadsskyddet i hälso- och sjukvården. Det har partiets kongress beslutat, och i Västra Götaland har vi socialdemokrater drivit frågan sedan länge. 

 

Detta är dock en dyr reform, men Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen har valt att gå före och visa vägen. Under S-lett styre genomfördes därför reformen om att höja åldersgränsen för fri barn- och ungdomstandvård, i etapper, upp till 25 år. 

 

Tyvärr hann vi bara till 24 år. Den sista åldershöjningen, till 25 år, stoppades när det moderatledda regionstyret tillträdde efter valet 2014. Åldersgränsen i Västra Götalandsregionen har således legat kvar vid 24.

 

Under förra mandatperioden beslutade den S-ledda regeringen att höja åldersgränsen nationellt, till 23 år. I och med beslutet fick Västra Götalandsregionen nya statsbidrag för de år som tidigare skiljt mellan den nationella åldersgränsen och regionens. I regionen rådde också politisk enighet om att behålla den egna, högre, åldersgränsen – och tacka för de extra pengarna från S-ledda regeringen.

 

Men nu kommer nya propåer. I stället för att fullfölja regionfullmäktiges beslut, och höja till 25 år, gör de styrande högerpartierna tillsammans med SD helt om i frågan, och väljer i stället att sänka åldersgränsen, till 23 år. Man gör det för att spara pengar.

 

Under förra mandatperioden fick Västra Götalandsregionen nya och uppräknade statsbidrag i mångmiljardklassen. Samtidigt ökade skatteintäkterna, dels genom den skattehöjning som M-styret genomförde när de tog över, dels tack vare att arbetslösheten minskat och fler fått ett jobb att gå till. Regionen hade därmed långt mycket mer pengar i kassan än vad den någonsin tidigare haft.

 

Trots dessa gigantiska tillskott har sjukvården gått kräftgång. Köerna har ökat med tiotusentals patienter och tillgängligheten minskat. Väntan på akuterna är långa och den som är sjuk kan inte vara säker på att få en säng på den avdelning som är specialister på just den sjukdomen. Faktum är att patienten inte ens kan vara säker på att få en säng i en sal någonstans. Trots detta kommer nya sparbeting och personalminskningar. I Västra Götalandsregionen betalar redan vårdens personal och patienter dyrt för det moderatledda styrets misslyckande.

 

Men nu ska alltså även unga betala, såväl med pengar som med risk för försämrad tandhälsa.

 

Att försämra ungas möjlighet till en bra tandhälsa är att bita sig själv i svansen. Satsningen som vi socialdemokrater gjorde riktar sig ju mot dem som har behov av tandvård. Ingen går väl till tandläkaren för skojs skull. Och det handlar inte bara om utseendet: Hela tänder och en god munhälsa är bevisat viktigt för att motverka och lindra en rad sjukdomar. 

 

Det är inte första gången siktet är inställt på barns tillgång till en god och jämlik tandvård. Under förra mandatperioden ville M-styret privatisera (göra vårdval) av barns specialisttandvård. Efter massiva protester från professionen och risk- och konsekvensanalyser som pekade på övervägande risk för att många barn skulle blir stora förlorare, backade man från sitt förslag. Tillfälligt, var M-styret noga med att påpeka.

 

Det föranleder oss att ställa frågan: Vad har högerpartierna i Västra Götalandsregionen emot en förbättrad tandhälsa hos befolkningen? Dagens unga är framtidens vuxna och en god tandhälsa hos befolkningen kan inte överskattas! 

 

Vi socialdemokrater vill utveckla allas möjlighet att få en ekonomiskt överkomlig och bra tandvård, inte avveckla. Vi vill ta nya steg mot att låta tandvården ingå i det allmänna högkostnadsskyddet, inte backa tillbaka till den tid man kunde se i munnen på människor hur lite pengar de har i sin plånbok.

 

Vi vill inte ha ett samhälle där bara den som har råd får tillgång till god vård för såväl tänder som resten av kroppen.

 

Håkan Linnarsson (S)

Oppositionsregionråd

 

Linnéa Wall (S)

Vice ordförande i tandvårdsstyrelsen