Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försämra inte för barnfamiljerna på Vrångö

Nu drar hösten och vintern in över Vrångö med hårt väder, mörker och kyla. Barnen skall förstås till skolan ändå, oavsett väder, skriver Karin Greenberg Gelotte (S).Foto: MARIA EKMAN
Karin Greenberg Gelotte (S), ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgs södra skärgård.Foto: PETER NILSSON

Att det föds och växer upp fler barn på Vrångö beror på att Göteborgs Stad satsat på jobb och kommunikationer. Att barnens ledsagare till en gungande flytbrygga nu ska dras in hotar barnens säkerhet och Vrångös framtid, skriver Karin Greenberg Gelotte (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Säg Vrångö och nästan alla Göteborgare tänker på skärgårdsidyll, soliga sommardagar och kristallklart badvatten. Och det är sant: Vrångö är en fantastisk ö att besöka, att bo och att växa upp på.

 

Men det finns andra årstider. Nu drar hösten och vintern in över Vrångö med hårt väder, mörker och kyla. Barnen skall förstås till skolan ändå, oavsett väder. Skolan ligger på Donsö och sjöresan dit är inte alltid sommaridyllisk.

 

Fram till 2012 hade Vrångö egen skola med förskoleklass och årskurserna 1, 2 och 3. Sjunkande barnantal ledde till att skolan stängdes. I stället fick öns föräldrar Göteborgs kommuns löfte om vuxen ledsagare för de små barnen till och från skolan på Donsö. 

 

Ingen skulle behöva oroa sig för att deras sex-, sju- eller åttaåring skulle ramla i vattnet och drunkna.

 

Den risken är inte försumbar. För att komma på båten från Vrångö måste barnen gå ut på en gungande flytbrygga. Där är det ofta trångt och i hårt väder är bryggan farlig för en nyfiken sexåring som gärna går nära bryggkanten för att titta på vågorna.

 

Men med en vuxen ledsagare som håller ögonen på barnen känner sig föräldrarna trygga.

 

Eller skall vi säga; kände. För nu vill Grundskoleförvaltningen spara bort ledsagaren. I en kommentar lägger förvaltningen ansvaret för barnens säkerhet på föräldrarna och jämför båtresan till Donsö med att kliva på och av en buss i stan:

Tillsynsansvaret gäller även för föräldrar som låter sina barn åka buss till skolan på fastlandet. Det kan handla om ”inskolning” i att korsa övergångsställen, kliva av och på buss, cykla själv etc. Det finns risker även i trafiken i stan att bli påkörd till exempel. Föräldrar avgör när deras barn är mogna att ta sig till skolan på egen hand”, menas det.

 

Uppenbarligen har Grundskoleförvaltningen inte satt sig in i förhållandena på Vrångö, varken vad gäller väder och vind eller kollektivtrafikens turtäthet. 

 

I stan går det många bussar. Det behöver inte vara någon stor affär att först följa barnet till bussen och sedan ta en annan buss till jobbet.

 

På Vrångö är det en timme mellan båtarna till Donsö och det finns inget alternativ. Vad det innebär mätt i långa arbets- och skoldagar för barnfamiljer på Vrångö är inte svårt att räkna ut.

 

Konsekvensen blir att barnfamiljer på Vrångö får överväga att flytta för att få ett rimligare livspussel. De barnfamiljer som är Vrångös framtid.

 

Sedan Vrångö skola stängdes 2012 har antalet förskole- och lågstadiebarn på ön vuxit till 13. Till höstterminen nästa år blir det ytterligare fem. Sen blir det fler. Sammanlagt har det fötts 31 barn på Vrångö mellan 2011 och 2018. 

 

Att det föds och växer upp fler barn på Vrångö beror på att Göteborgs Stad satsat på jobb och kommunikationer.

 

De nya snabbfärjorna har halverat restiden till och från Göteborg. Den utbyggda småbåtshamnen har öppnat nya möjligheter att starta och driva turistföretag och nu förbättras färjeläget.

 

De små barnens föräldrar ser det som realistiskt att bo på Vrångö. Ytterligare flera timmars restid varje arbetsdag kan lätt försätta Vrångö i en för glesbygd så typisk nedåtgående spiral av försämrad samhällsservice, utflyttning och ännu mer försämrad samhällsservice. Till sist tvingas butiken slå igen och då trivs inte ens sommargästerna.

 

Vill inte Göteborgs kommunpolitiker bokstavligen slänga de miljoner i sjön som investerats för att det skall vara möjligt att bo på Vrångö, finns det två möjligheter.

 

Antingen kan Grundskolenämnden med sin förvaltning välja att åter öppna skola och fritids på Vrångö för de minsta barnen. Det finns tillräckligt med barn för att motivera detta. På Asperö drivs en skola med samma elevunderlag som på Vrångö.

 

Eller så kan Grundskoleförvaltningen dra tillbaka hotet att spara bort barnens ledsagning till skolan på Donsö. Ledsagning i nuvarande omfattning beräknas kosta omkring 400 000 kronor.

 

Göteborg är förvisso en storstad – men en storstad med glesbygdsproblem. Grundskoleförvaltningen behöver inse att Vrångös problem inte kan lösas med hänvisning till hur motsvarande problem löses i centrala Göteborg.

 

Karin Greenberg Gelotte (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgs södra skärgård