Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fördubbla ersättningen för flyttad semestervecka i VGR

Eva Olofsson (V), regionråd i opposition Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD
Jan Alexandersson (V), regionrådsersättare i opposition Västra Götalandsregionen.
Carina Örgård (V), regionrådsersättare i opposition Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD

Vänsterpartiet tycker att det är rimligt att höja beloppet till 16 000 kronor för en flyttad semestervecka utanför juni till augusti i Västra Götalandsregionen, skriver Eva Olofsson (V), Jan Alexandersson (V) och Carina Örgård (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi i Vänsterpartiet tycker att Västra Götalandsregionen ska betala mer för att semester förläggs i höst. Vårdförbundet har skrivit en debattartikel på GT Debatt och ställt det till regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen. Förbundet vill att de vårdanställda som får del av sin sommarsemester förlagd i höst, ska få en högre ersättning och vi instämmer i det. 

 

Vårdförbundet har föreslagit 30 000 kronor för en flyttad vecka. Vi i Vänsterpartiet har till regionstyrelsen föreslagit att ersättningen höjs från 8 000 kronor per vecka till 16 000 kronor. Vid senaste sammanträdet bordlades vårt förslag och finns nu på dagordningen för beslut 23 juni. 

 

Vi vill att fördubblingen ska vara 16 000 kronor när någon av de fyra sommarsemesterveckorna förläggs utanför juni till augusti. Det finns anställda som redan tidigare och frivilligt lagt sin semester så för att lösa ett semesterproblem på arbetsplatsen och det finns de som ofrivilligt fått en av de fyra semesterveckorna flyttad till september eller senare. Vi vill att det ska gälla båda grupperna.

 

Många av vårdens anställda har haft en extrem arbetssituation i vår och är slitna. De har jobbat övertid, i högt tempo och ibland i skyddsutrustning. Det gäller både de läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden som jobbar i den direkta Covid-19 vården, men också så många fler som jobbar med lokalvård, IT, material eller transporter. Många har också fått byta arbetsplats och fått lång resväg till och från jobbet. Det är varje år svårt att bemanna vården på ett rimligt sätt och när coronaviruset tillkommit blir det ännu värre. På sikt är det också upp till bevis för oss förtroendevalda att erbjuda bättre arbetsvillkor och högre löner.

 

Vårt förslag till regionstyrelsen skrevs 25 maj. Sedan dess har en del hänt inom Covid-19-vården i Västra Götalandsregionen. Vi har relativt hög andel som är sjuka i Covid-19 och en relativt hög andel av dem som behöver sjukhusvård. Det kommer att bli en mycket tuff sommar inom vården i Västra Götalandsregionen. Vi tycker att det är rimligt att höja beloppet till 16 000 kronor. Vi ser också hur Region Dalarna och Region Örebro och andra regioner har beslutat om liknande åtgärder och nivån på nuvarande 8 000 kronor kan komma att bli en av de lägsta i landet. Vi skriver det här i formen av ett öppet svar på ett öppet brev från Vårdförbundet, men självklart ska den högre semesterersättningen gälla alla personalkategorier som berörs. 

 

Eva Olofsson (V)

Regionråd i opposition

 

Jan Alexandersson (V)

Regionrådsersättare i opposition

 

Carina Örgård (V)

Regionrådsersättare i opposition