Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbud av konfessionella skolor slag i luften

Soroush Rezai, distriktsordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD
Emmy Scilaris, förste vice distriktsordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD
Liv Näslund, andre vice distriktsordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD

Att tillåta konfessionella friskolor är inte mer dramatiskt än att tillåta att skolor underlättar vardagen för människor som är religiösa, skriver Soroush Rezai, Emmy Scilaris och Liv Näslund vid LUF Väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På senare tid har debatten om konfessionella friskolor blossat upp igen. Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni är en av de som genom åren uttryckt sig kritiskt om dem. I samband med debatten har många politiska företrädare positionerat sig som förbudsivrare. Tonläget är högt och de berörda skolorna målas upp som ett hot mot det svenska samhället. Det är en linje som med lite tur ger utdelning hos väljarkåren och är ”rätt i tiden” om målet är att höja partiet ett par promille i de annars dystra opinionsmätningarna. Opinionsvinsten sker dock på bekostnad av tolerans, mångfald och skyddandet av våra minoriteter. 

 

Liberalerna har profilerat sig i integrationsfrågan genom att markera sitt motstånd mot religiösa friskolor ur ett perspektiv gällande segregation och integration - man talar om hårdare tag och tuffare straff. Liberala ungdomsförbundet har i sin tur en stolt tradition av att ta debatten mot vårt moderparti om konflikten mellan det sekulära majoritetssamhället och religiösa minoriteters rättigheter. Åtminstone fram till för några veckor sedan då LUF beslutade att verka för ett förbud mot konfessionella friskolor. 

 

Det är ett beslut som inte bara är ovärdigt ett liberalt ungdomsförbund, utan också bygger på generaliserande populistiska fördomar om välfungerande friskolor.

 

Det huvudsakliga argumentet som lyfts fram av motståndare är att barn har rätt till en sekulär skolgång. De har så klart rätt i sak: Lärare ska inte förneka evolutionsteorin eller påtvinga elever religiösa övertygelser. Men det är som om motståndarsidan helt ignorerat det faktum att det redan i dag finns förbud mot religiösa inslag i undervisningen. De konfessionella friskolorna ska självklart följa lagstiftningen. Följs den inte ska skolorna bestraffas med viten eller nedläggning oavsett om det handlar om en friskola, konfessionell eller ej, eller en kommunal skola.

 

Frågan handlar alltså inte om huruvida vi ska låta vissa skolor kringgå svensk lagstiftning. Det handlar om att underlätta våra minoriteters religionsutövande. Redan i dag är många element i den svenska skolan anpassad efter kristendomen. Som norm serveras det griskött i matsalen, skolavslutningar hålls ofta i kyrkan, loven är anpassade efter kristna högtider och inte sällan blir man nekad att ta ledigt vid andra religioners diton.

 

Att tillåta konfessionella friskolor är inte mer dramatiskt än att tillåta att skolor underlättar vardagen för människor som är religiösa. Att i matsalen varje dag behöva fråga efter sin specialmat, att inte få ledigt för att fira sina högtider eller rentav få elaka kommentarer från klasskamrater eftersom man är troende kan försvåra livet. Det är att dagligen bli påmind av majoriteten om att man är annorlunda. Är det så att individer dagligen inte vill bli påminda om detta ska inte politiken stå i vägen för att man ska kunna byta till en skola som har en religiös profil. Olikhet är inte farligt och det ska inte behandlas som en fara av politiker. 

 

Att förbjuda de konfessionella friskolorna är i bästa fall ett slag i luften för att komma till bukt med integrationsproblem och i värsta fall innebär det att en ideologiskt inkonsekvent symbolpolitik kommer tvinga mycket välfungerande skolor att stänga ner.

 

I Västsverige finns många av landets konfessionella friskolor, bland annat L M Engströms gymnasium i Göteborg. En skola med drygt 600 elever som 2018 uttryckte sig kritiskt när Socialdemokraternas förslag om förbud mot religiösa friskolor släpptes. Vi i LUF Väst kommer ta strid mot både Liberalerna och LUF i den här frågan då vi anser att det är viktigare att Skolinspektionen stänger ned dåliga skolor än att vinna politiska poänger genom att svartmåla alla konfessionella friskolor som problematiska.

 

Det är olyckligt att politiker i allmänhet, och liberaler i synnerhet, väljer att försvåra för individer att välja sin egen väg. Att generalisera kring de konfessionella friskolorna just för att de är konfessionella är ingenting annat än fördomsfull symbolpolitik.

 

Soroush Rezai

Distriktsordförande LUF Väst

 

Emmy Scilaris 

Förste vice distriktsordförande LUF Väst

 

Liv Näslund 

Andre vice distriktsordförande LUF Väst