Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föråldrade ordningsstadgar slår hårt mot nöjesparkerna

De svenska nöjesparkerna har om och om igen bett regeringen att uppdatera lagstiftningen och restriktionerna i enlighet med säkerhet och smittskydd, skriver Ylva Pettersson (M) och Charlotte Nordström (M).Foto: HENRIK JANSSON/GT
Ylva Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Skara.Foto: PRESSBILD
Charlotte Nordström (M), ledamot i Skara fullmäktige och i VGR regionfullmäktige.Foto: MARTIN FRICK

Tusentals människor får besöka djurparker eller köpcentra, medan endast 50 personer åt gången får besöka till exempel Skara Sommarland. Nöjesparkerna har velat säkra smittskyddet, men regeringen har vägrat, skriver Ylva Pettersson (M) och Charlotte Nordström (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att mycket denna sommar blir annorlunda, det har vi alla förstått och accepterat. Stödet för åtgärder kring smittskydd är stort och visar på en solidaritet i vårt samhälle som vi ska vara tacksamma för.

 

Det är därför extra viktigt att de åtgärder för säkrat smittskydd som regeringen vidtar är väl förankrade, baserade på vetenskap och aktiva ställningstaganden som då också blir logiska och begripliga.

 

När det gäller nöjesparkerna denna sommar har regeringen misslyckats på samtliga punkter.

 

Enligt gammal lagstiftning gäller olika ordningsregler för till exempel djurparker, badanläggningar, köpcentra och nöjesparker. Det innebär att restriktionerna kring max 50 besökare slår diametralt olika för de olika anläggningarna. Tusentals människor får besöka djurparker eller köpcentra, medan endast 50 personer åt gången får besöka till exempel Skara Sommarland med dess 400 000 kvm öppen yta. Dessa regler är självklart inte baserade på vetenskap kring smittskydd, utan på föråldrade ordningsstadgar.

 

De svenska nöjesparkerna har om och om igen bett regeringen att uppdatera lagstiftningen och restriktionerna i enlighet med säkerhet och smittskydd. Detta är viktigt! Det handlar alltså inte om att bryta mot smittskyddsregler eller agera i motsats till vetenskapen kring smittskydd, utan om att reglerna måste vara baserade på just uppdaterade smittskyddskrav. Nöjesparkerna har velat följa vetenskapen och säkra smittskyddet, men regeringen vägrar. 

 

Regeringen har dessutom konsekvent vägrat ha en dialog, vägrat svara på frågor och vägrat ge besked. Först när nöjesparkerna redan gått ut med att alla besked nu kommer försent, kommer ett blekt nej från regeringen. Motiverar regeringen beskedet med smittskydd och vetenskap? Motiveras skillnaden mellan hur man hanterar till exempel köpcentra, djurparker och nöjesparker? Nej! Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar bara att man tycker att det regeringen gjort får räcka.

 

Tusentals ungdomar har mist sina sommarjobb, miljarder i skattekraft försvinner när de hade behövts som bäst, besöksmål, hotell och restauranger står utan gäster. Inte i syfte att säkra smittskyddet. Inte för att följa vetenskapliga råd, utan för att regeringen tycker att det de gjort får räcka. I Skara har i princip en hel tonårsgeneration blivit av med jobbet, ofta det viktiga första steget ut på arbetsmarknaden. Den stora turistekonomiska förlusten är förödande för vår gemensamma välfärd och hela vår region. Varför har regeringen inte lyssnat och samtalat med parkerna? Nonchalansen är upprörande. Inte heller har regeringen gett besked om hur verksamheterna ska kompenseras.

 

Moderaterna har sedan pandemin slog till skapat majoriteter i riksdagen för miljardstöd till näringsliv och jobb, för smittbärarpenning och för smittskyddssatsningar.

 

När regeringen har gett upp och inte förmår styra i en kris ser vi att vi har en moderatledd opposition som leder Sverige. För en moderat regering hade det varit en självklarhet att ha en dialog med besöksnäringen och alla andra näringar som bidrar till svensk välfärd. 

 

Moderat politik är också att alla beslut kring smittskydd ska vara baserade på vetenskap, inte på en föråldrad ordningsstadga. Och definitivt inte på att man tycker att man gjort tillräckligt.

 

Ylva Pettersson (M) 

Kommunstyrelsens ordförande i Skara

 

Charlotte Nordström (M)

Ledamot i Skara fullmäktige och i VGR regionfullmäktige