Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyktingpausen bör vara riktigt lång

Jörgen Fogelklou (SD), distriktsordförande i Göteborg.
Foto: SD GÖTEBORG
Lars Hansson (SD), oppositionsråd i Göteborg.
Foto: SVEN LINDWALL

Att Moderaterna i Göteborg nu svängt och håller med Sverigedemokraterna om flyktingstoppet är välkommet, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Lars Hansson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Till onsdagens kommunstyrelsemöte finns det två yrkanden som är värda att uppmärksamma lite extra. Dels var det vårt eget yrkande om att avbryta alla ekonomiska åtagande staden har i den så kallade kamelfarmen i Angered, samt Moderaternas yrkande om att "avbryta arbetet med temporära bostäder samt hemställa till regeringen om justering av bosättningslagen".


Sverigedemokraterna i Göteborg har som enda parti bedrivit en aktiv politik, och opinion för att stoppa dessa extremt dyra bostäder. Moderaterna ger nu uttryck för en ordentlig tillnyktring i denna fråga, vilket givetvis är välkommet. Detta är en kamp som vi i SD länge har fört ensamma. Som det enda oppositionspartiet har vi hela tiden motsatt oss temporära boenden, både politiskt och genom opinionsbildning. Vårt första yrkande till kommunstyrelsen om att avbryta dessa temporära modulbostäder kom redan för drygt ett år sedan, den 3 februari 2016. 


Sedan dess har vi lagt ytterligare fem yrkanden i kommunstyrelsen om att avbryta dessa arbeten, att kostnadsredovisa dem och begärt att Göteborg ska ansöka om undantag från den nya bosättningslagen. Alla dessa förslag har Moderaterna tidigare aktivt röstat nej till.


Med det sagt så ställer vi oss naturligtvis bakom Moderaternas förslag om "flyktingpaus" med tillägget att den bör vara mycket lång, helt enkelt eftersom vi har nåtts vägs ände med den nuvarande flyktingpolitiken. Eftersom regeringen har så svårt att inse detta är det desto viktigare att vi skickar en tydlig signal från kommunalt håll.


De kostnader som Moderaterna nämner i sitt yrkande är ju tyvärr bara första bokstaven i alfabetet i listan över utgifter som den nuvarande och den föregående regeringens migrationspolitik har medfört, bara i Göteborg. 

Tänk så mycket tid och pengar Göteborgs stad kunde sparat om M valt att prioritera bra politik, istället för avsändare. Nu har staden med Moderaternas goda minne lyckats satsat 200 miljoner på olika boende, utan att producera en enda lägenhet.


En intressant aspekt på detta är dock att Moderaterna tidigare i skarpa ordalag kritiserade Sverigedemokraterna för den politik som man nu själv har valt, men vi antar att det är fel tillfälle att hänga upp sig på sådana detaljer.


Under onsdagens möte väntade vi spänt på hur M tänkte rösta om de ekonomiska åtagande staden har i kamelfarmen, eller om det skulle gå ytterligare ett år innan de vågar stödja ett förslag från oss Sverigedemokraterna.


Bordläggningskulturen i Göteborgs kommunstyrelse bidrog dock till att svaret uteblev. Ärendet bordlades i vanlig ordning tillsammans med 12 andra.


Jörgen Fogelklou (SD)

Distriktsordförande i Göteborg 


Lars Hansson (SD)

Oppositionråd i Göteborg

0