Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera förlorade år mot extremism från S och MP

Roger Haddad (L), riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / LIBERALERNA
Helene Odenjung (L), skolkommunalråd Göteborg.Foto: Pressbild

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) verkar glömma bort att S tillsammans med MP inte bara haft makten i Göteborg under 24 år utan även de senaste sex åren på regeringsnivå, skriver Roger Haddad (L) och Helene Odenjung (L) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är bra att även socialdemokraten Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) på GT Debatt ansluter sig till de krav som Liberalerna drivit i riksdagen och uppmärksammat i medier i syfte att komma åt extremister som bedriver skolverksamhet med offentliga medel.

Däremot glömmer Tryggvadottir Rolka bort att hennes parti tillsammans med Miljöpartiet inte bara haft makten lokalt i 24 år -utan även de senaste sex åren nationellt på Utbildningsdepartementet. Vi har länge lyft problemet med inhemsk extremism, terrorism och radikalisering, men vi kan inte se att det togs några som helst kraftfulla initiativ exempelvis under förra mandatperioden för att stoppa skolor som före detta Vetenskapsskolan eller aktuella Römosseskolan. 

Tvärtemot den bild som ges har Liberalerna drivit igenom flera skärpningar för att komma åt oseriösa aktörer eller skolor som påvisat återkommande brister. 2010 skärptes skollagen, därefter införde vi krav på att kommuner ges insynsrätt i fristående verksamhet. När det gäller gymnasieskolor ska samråd ske mellan skolan och kommunen innan beslut om godkännande. Vi har ökat resurserna till Skolinspektionen vilket vi fortsätter driva. Innan regeringsskiftet hann vi lägga en proposition som innebar att det blev obligatoriskt att genomföra etableringskontroll och krav på långsiktighet. Det var även vi som initierade arbetet med ägar- och ledningsprövning som Friskolekommittén presenterade 2014.

Det är snarare den socialdemokratiskt ledda regeringen som inte lyfte ett finger förrän 2018 när man tog fram de förslagen och presenterade lagändringar som började gälla 2019. Snacka om fyra förlorade år i skärpta kontroller. 

Vi fortsätter driva på regeringen om skärpningar även för befintliga friskolor och konfessionella skolor. Förslaget att enklare stänga ner likväl kommunala skolor som friskolor med allvarliga brister har vi fått in i en utredning, så också att friskolor med återkommande kritik ska bli av med tillståndet. Förslag om stopp för nyetablering av konfessionella skolor kommer från Liberalerna, det fanns inte med i regeringens skolpolitik. Vi kommer även aktivt medverka till att frågan om skolsekretess får en lösning. 

Men det krävs skärpt lagstiftning. Extremister ska inte få bedriva skolor. Punkt. Liberalerna kräver därför att samtliga dessa skolor ska kunna omfattas i en ny skollag med fler återkallelsegrunder som Skolinspektionen kan använda. Det vill säga inte bara om det gäller undervisningens kvalitet eller ekonomiska aspekter, utan även om skolan motverkar demokratiska värderingar som jämställdhet och jämlikhet. 

 

Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson

 

Helene Odenjung (L)

Skolkommunalråd Göteborg