Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler människor behöver välja klimatvänliga transporter

Grith Fjeldmose (V), oppositionsråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborgs fullmäktige.
Foto: PRESSBILD

Först när vi ser fossilfria flygalternativ i större skala kan vi omvärdera reklamfrågan, skriver Grith Fjeldmose (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (FI) i en replik till Fredrik Kämpfe vid Transportföretagarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Enligt FN:s miljöprogram behöver världens länder öka sina åtaganden kraftigt jämfört med nuläget, för att uppfylla målet i Parisavtalet om att hålla uppvärmningen under 1,5 grader. Det är i det sammanhanget som vi rödgrönrosa partier lagt en motion till kommunfullmäktige i Göteborg som rör annonsering för fossila utvinningsföretag och flygresor. 

Klimathotet är här. Redan nu. Göteborg riskerar att drabbas av värre översvämningar och höjda havsnivåer. Runtom i världen handlar klimathotet om miljoner människors möjlighet till matförsörjning och arters överlevnad. För att rädda klimatet behöver vi ställa om alla verksamheter i både kommunen och näringslivet. Därför vill vi inte att Göteborg ska uppmuntra till ökat flygande.

Fredrik Kämpfe tar på GT Debatt upp den teknikutveckling som sker i branschen för att göra flyget fossilfritt. Vi ser mycket positivt på den utveckling som sker, exempelvis inom elektrifieringen av flyget. Men vi är inte där ännu, utvecklingen går tyvärr för långsamt. Utvecklingen av fossilfritt flyg ligger alltför långt framåt i tiden. Klimatet kräver att vi agerar här och nu. Först när vi ser fossilfria flygalternativ i större skala kan vi omvärdera reklamfrågan.     

Vi har nu mindre än 10 år på oss att vända utvecklingen för att den globala temperaturökningen inte ska bli förödande. Vi tycker att det är positivt att människor reser och träffas, även med flyg i viss utsträckning. Det tror vi att vi kommer att göra även i framtiden. Men den totala mängden flygresor måste minska i stället för att öka och fler behöver välja klimatvänliga transporter. Ett sätt att nå dit är att arbeta med påverkansarbete genom att uppmuntra människor till klimatsmarta resor. I det sammanhanget spelar det roll vilka budskap som möter människor på Göteborgs annonsplatser.  

Göteborg har som ambition att ligga över den globala minskningstakten för att leva upp till Parisavtalet. Göteborg ska agera som föredöme i arbetet med att nå målen och säkerställa att våra åtgärder inte enbart minskar lokala utsläpp utan även de totala utsläppen i Sverige, Europa och världen. 


Grith Fjeldmose (V)

Oppositionsråd i Göteborg


Karin Pleijel (MP)

Oppositionsråd i Göteborg


Stina Svensson (FI)

Gruppledare i Göteborgs fullmäktige