Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fisket är ett offer för en brist på fungerande fiskepolitik

Miljöpartiet fortsäter skuldbelägga den lilla fiskerinäringen, skriver Peter Ronelöv Olsson och Fredrik Lindberg vid Sveriges Fiskares PO.Foto: COLOURBOX
Peter Ronelöv Olsson, ordförande Sveriges Fiskares PO.Foto: PRESSBILD
Peter Ronelöv Olsson, ordförande Sveriges Fiskares PO.Foto: PRESSBILD

Att vilja förbjuda bottentrålning borde innebära att MP också vill förbjuda jordbruk, de harvar ju, skriver skriver Peter Ronelöv Olsson och Fredrik Lindberg vid Sveriges Fiskares PO i en replik till Janine Alm Ericson (MP) och Ulrika Frick (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det gläder oss att Ericsson & Frick (MP) skriver på GT Debatt att det inte är dagens svenska yrkesfiskare som är en del av problemet. Svenskt fiske står för långsiktig hållbarhet och vi har kommit långt vad gäller selektivitet, skonsamhet och är världsledande i kvalité.

 

Dock fortsätter Miljöpartiet med sin ohederliga retorik. De skriver att 90 procent av världens fiskbestånd är maximalt fiskade eller överfiskade. Man kan inte slå samman dessa, då målet med politiken är maximalt fiskade (som är bra) med överfiskade (som alla vill undvika). Retoriken, härstammande från WWF, syftar endast till att svartmåla fisket. För det andra är sanningen enligt FN:s FAO att 78,7 procent av landningarna av fångster globalt kommer från hållbara bestånd. Härtill ska tilläggas att EU är en liten spelare när vi talar globalt fiske och att svenskt fiske är litet i en EU-kontext.

 

Fisket är inte orsaken till torsksituationen i Östersjön. Varför blundar MP för den explosionsartade tillväxten av säl och skarv som dagligen konsumerar enorma kvantiteter fisk, kvantiteter som vida överstiger vad svenskt fiske fiskar. En skarv kan äta uppemot 100 småtorskar på ett dygn och en säl äter cirka 1,5 ton fisk varje år – det finns enormt mycket säl och skarv. Inte nog med detta, sälen sprider sälmask, som hämmar torskens tillväxt. Varför agerar inte miljöministern för att finna lösningar? Det räcker inte med en tuff retorik, det krävs handling för att förbättra havsmiljön i Östersjön.

 

Bottentrålning är den vanligaste fiskemetoden i EU och omkring 75 procent av värdet av det svenska fisket kommer från trålning. Fisket förser människor med mat, något som man ibland kan tro att MP glömmer. Fiske, i likhet med all annan livsmedelsproduktion, påverkar naturen till viss del, men inte på långa vägar så som MP påstår. Vi uppmanar MP att läsa SLU Aquas rapport 2018:7 och att tänka om och tänka rätt om bottentrålning. Att vilja förbjuda bottentrålning borde innebära att MP också vill förbjuda jordbruk, som harvar.

 

I Kattegatt stängdes stora områden för mer än tio år sedan för att främja torsken. Dock förbjöds bara svenskt och danskt fiske, det tyska fick fortsätta, men det fisket är litet. Än i dag är torsksituationen allvarlig och en positiv förändring lyser med sin frånvaro. Med andra ord är det inte bottentrålningen som är orsak.

 

En god havsmiljö är en förutsättning för ett lönsamt fiske. De ekonomiska intressena, som MP vill sätta emot miljön, är beroende av en god miljö – även i denna del är deras retorik falsk. Fisket är ett offer för avsaknaden av en fungerande havsmiljöpolitik.

 

MP har suttit vid makten i några år, men presenterar inga lösningar på de problem som finns – i stället fortsätter partiet skuldbelägga en liten näring, fisket.

 

Peter Ronelöv Olsson

Ordförande Sveriges Fiskares Producentorganisation

 

Fredrik Lindberg

Ombudsman Sveriges Fiskares Producentorganisation