Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fakta är inte svartmålning

Helen Eliasson (S), oppositionsråd i VGR.
Foto: PRESSBILD
Håkan Linnarsson (S), oppositionsråd i VGR.
Foto: PETER WAHLSTRÖM

Om sjukvården inte ska få ökade tillskott när ekonomin är, när ska sjukvården då få det, skriver oppositionsråden i VGR Helen Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S) i en slutreplik till Johnny Magusson (M) och Jonas Andersson (L) som skrev på GT Debatt 17/10.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns ett uttryck som säger att ”om en står med ena foten i eld och den andra i iskallt vatten har en det i genomsnitt ganska bra”. Ungefär så kan repliken från det moderatledda regionstyret tolkas. 


I stället för att ta bort skygglapparna och se sjukvårdens svårigheter slår man sig för bröstet och talar om framsteg man gjort. När vi påtalar hur verkligheten ser ut – med växande köer och accelererande underskott för sjukhusen – kallar Johnny Magnusson (M) och Jonas Andersson (L) det för ”svartmålning”. Men det samlade underskottet på drygt 270 miljoner kronor under årets första åtta månader på regionens akutsjukhus är ingen svartmålning från socialdemokratiskt håll – det är fakta. 


Under de tre år som den moderatledda majoriteten styrt har köerna växt, tillgängligheten försämrats och vårdplatserna blivit färre. Magnusson (M) och Andersson (L) anser dock att det är en förbättring. Hade det handlat om en vara som de båda skulle sälja hade den beskrivningen kunnat fällas i marknadsdomstol för falsk varudeklaration! 


Fakta är att under sedan den moderatledda alliansen tillträdde har antalet patienter som väntat mer än 90 dagar på ett första besök till specialistvård mer än fördubblats och de som väntat mer än 90 dagar på operation eller behandling har nästan tredubblats! I dag står totalt närmare 63 000 människor i kö för ett första besök hos en specialist och 27 000 väntar på operation eller behandling. 


Förra året gjorde Västra Götalandsregionen ett rekordresultat på nästan 1,7 miljarder kronor, mycket tack vare nya statsbidrag från den S-ledda regeringen. För innevarande år är överskottet för närvarande 1,4 miljarder. Också det i huvudsak beroende på nya statsbidrag. Det råder således ingen tvekan om att det ekonomiska läget är sällsynt gott. Men pengarna måste också komma verksamheter, personal och patienter till godo. Om inte sjukvården kan få tillskott när ekonomin är god, när ska de då kunna få det?


Under inget av den moderatledda majoritetens år har sjukvården fått uppräkning av budget enligt det index för beräkning av ökade kostnader som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tar fram. I stället har majoriteten konsekvent gett sjukvården underfinansierade budgetar, vilket i realiteten innebär besparingskrav. Dessa har lett till de underskott vi ser i dag. 


Med rätt insatser på rätt plats och med god framförhållning går det att ge sjuka människor vård i rätt tid, förbättra villkoren för personalen och ge sjukvården rimliga ekonomiska villkor. Det går, om viljan finns. Vi socialdemokrater har både viljan och förmågan att klara det.


Helen Eliasson (S)

Regionråd i opposition, gruppledare för S i Västra Götalandsregionen


Håkan Linnarsson (S)

Regionråd i opposition