Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fagra ord hjälper inte utsatta barn

Enbart det rödgrönrosa alternativet i Göteborgspolitiken satsar mer pengar för att motverka våld mot barn, skriver Denise Cresso och Stina Svensson.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Denise Cresso Fi), Ersättare Social resursnämnd Göteborg.Foto: PRESSBILD
Stina Svensson (Fi), gruppledare fullmäktige Göteborg.Foto: KAJSA SCHEDWIN

Feministiskt initiativ och våra rödgrönrosa partners i Göteborg tillför mer pengar i vår budget för arbetet mot mäns våld i relationer. Vi har alltid stått på de våldsutsatta kvinnorna och barnens sida och gör det även i vår budget, skriver Denise Cresso (Fi) och Stina Svensson (Fi).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 1 januari 2020 blir Barnkonventionen svensk lag. I många år har vi hört politiska partier prata om det självklara med en trygg uppväxt fri från våld. Men när det kommer till budget och resurser så är det helt tyst. Det går inte att arbeta mot våld om partier inte är beredda att satsa pengar på arbetet.

 

Sedan Feministiskt initiativ startade har vi stått på de våldsutsatta kvinnorna och barnens sida. Vi har också visat det i våra ekonomiska förslag i Göteborgs kommunpolitik. När vi ingick i det rödgrönrosa styret förra mandatperioden 2014-2017 fick vi också igenom mer pengar till våldsutsatta barn. Vi har genomfört utbildningar kring våldsförebyggande arbete, och ökat stödet till stadens kvinnojourer.

 

Men nu har alliansen tagit över och arbetet för våldsutsatta barn skärs ner. Men vi ser ingen högre ambitionsnivå i andra partiers budgetar heller. Det ligger nya budgetförslag i kommunfullmäktige och enbart det rödgrönrosa alternativet satsar mer pengar för att motverka våld mot barn.

 

Feministiskt initiativ ser särskilt att de barn som utsätts för våld i sitt hem måste få en fristad och ett liv i trygghet. När vi ser på andra partiers budgetförslag så verkar det lätt att säga i text men svårare att få med i budgeten i kronor och ören. Det krävs pengar för att ge kvinnor och barn trygghet. 

 

Skillnaderna märks både i de totala anslagen till nämnder, och i specifika satsningar. För Social resursnämnd satsar rödgrönrosa cirka 40 miljoner kronor mer än vad alliansen eller Socialdemokraterna gör. För stadsdelsnämndernas arbete är skillnaden 310 miljoner mellan rödgrönrosa och alliansen eller Socialdemokraternas budgetförslag.

 

I den rödgrönrosa budgeten föreslår vi sex nya satsningar i ett anti-våldspaket på 23 miljoner kronor. Det handlar bland annat om ökat stöd till kvinnojourer, stärka Elevhälsans arbete mot hedersvåld och att starta killgrupper kring maskulinitetsideal på högstadiet. Det är anmärkningsvärt att andra partier trots sitt höga tonläge kring till exempel hedersrelaterat våld och förtryck ligger så långt efter Feministiskt initiativ i att vilja tilldela resurser till det praktiska arbetet mot våld i kommunen.

 

Vi vill också ge mer pengar till de som arbetar med barnen som upplevt våld. Där är föreningen Bojens samarbete med Barnahus Göteborg väldigt viktigt. Det handlar inte bara om barn som själva utsatts för våld, utan också de som fått bevittna pappa slå mamma, eller på andra sätt lidit skada av våld. Utan stöd och behandling riskerar detta att lämna djupa sår.

 

Trots skrala resurser träffar Bojen så många barn varje år, ger dem tid, samtal och kraft att möta vardagen och ett så normalt lugnt liv som möjligt. Ett liv där de många gånger tvingas till umgänge med den våldsamme föräldern trots forskning som visar att särskilt flickorna far illa och tappar mycket av den nyfunna tryggheten. För att motverka denna tragiska utveckling för barnen krävs fler anställda så att köer kan minskas.

 

Barnperspektivet är även med i vår satsning på kvinnojourerna. Vi vill ge skydd och stöd till de kvinnor som behöver skyddat boende. Det räcker inte med vandrarhem eller hotell för en familj som flyr våld, där vem som helst kan hitta dem.

 

Det behövs även kommunala lägenheter. Barnen behöver en trygg uppväxt med skola och kamrater och ett hem där de känner sig trygga och kan ta hem vänner. Vi kan inte enbart släcka bränder med tillfälliga skyddade boenden. Vi måste också ge bostäder till de kvinnor som annars hamnar i hemlöshet.

 

Feministiskt initiativ och våra rödgrönrosa partners tillför mer pengar i arbetet mot mäns våld i relationer. Men det behövs en majoritet i kommunfullmäktige för att vi ska kunna göra skillnad.

 

Det är dags att gå från ord till handling - att satsa resurser på arbetet mot våld och inte bara erbjuda fagra ord.

 

Denise Cresso (Fi)

Ersättare Social resursnämnd Göteborg

 

Stina Svensson (Fi)

Gruppledare fullmäktige Göteborg