Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experimentera inte med elevers skolplaceringar

Ulla Hamilton, Vd Friskolornas riksförbund.Foto: MAGNUS JOHANSSON/FRISKOLARNAS RIKSFÖRBUND

Experiment med skolvalet får oförutsedda konsekvenser och drabbar familjer med full kraft, skriver Ulla Hamilton vid Friskolornas riksförbund i en replik till Maria Nilsson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Göteborgsliberalernas ordförande Maria Nilsson tar på GT Debatt på sig ansvaret för att tillsammans med övriga utbildningspolitiker i Göteborgs kommun säkerställa att årets katastrofalt dåliga antagningsprocess inte upprepas. Det är klokt. För många föräldrar har det varit en förfärlig upplevelse där deras barn placerats i skolor långt från hem, syskon och kompisar. Hundratals elever har fått avslag på sin önskan om en annan placering och har fått börja skolan i höst med ont i magen.

 

Problemen i Göteborg är ett varnande exempel på vad som kan hända när politiker och byråkrater försöker skapa gemensamma antagningssystem med urvalskriterier som inte tar hänsyn till de enskilda individerna. System som sedan får oförutsedda konsekvenser och drabbar familjer med full kraft.

 

I våras presenterade en statlig utredning om likvärdighet i grundskolan, ledd av Björn Åstrand, ett antal förslag. Bland annat föreslogs att antagningen till samtliga grundskolor i en kommun, fristående som kommunala, ska göras i ett gemensamt antagningssystem med hjälp av regler, kvoter och lottning. Och systemen med skolplacering ska skötas av nya statliga myndigheter. 

 

Utredningen föreslår visserligen andra regler för antagningen än de som använts i Göteborg. Men ingen vet i dag vilka konsekvenser dessa regler kan få för enskilda elever. Det skulle bli ett gigantiskt experiment där många barn riskerar att hamna i kläm, precis som i Göteborg. Och enligt utredningen kommer föräldrar inte heller att ha rätt att överklaga besluten. Det här är ett riktigt dåligt utredningsförslag som snarast bör förpassas till papperskorgen!

 

Maria Nilsson (L) konstaterar att utöver de akuta problemen är det två åtgärder som bör prioriteras på sikt i Göteborg. Kvaliteten i alla kommunala skolor måste hålla tillräckligt hög nivå. Och det behövs nya skolor där kommunen växer. Jag kan bara instämma. Detta borde vara varje svensk kommuns fokus framöver, inte statliga experiment med nya antagningssystem. Vi vet också att många friskolor gärna vill bidra i det arbetet. De har erfarenhet av att driva skolor med hög kvalitet. Och de vill växa sina verksamheter.

 

Ulla Hamilton 

Vd Friskolornas Riksförbund