Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU bör öka trycket på Eritrea att släppa Dawit Isaak

Den svensk-eritreanska journalisten och författaren Dawit Isaak har suttit fängslad i 19 år, utan rättegång, i Eritrea. 
Det är en ny mandatperiod i Europaparlamentet och det är därför välkommet om det återigen kan riktas krav på Dawit Isaaks frihet, skriver Tomas Tobé (M) David Lega (KD).Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
David Lega (KD), Europaparlamentariker.Foto: PRESSBILD

EU behöver nu använda alla de verktyg som finns att tillgå för att förmå den eritreanska regimen att släppa Dawit Isaak. Omvärldens uppmärksamhet är helt avgörande för Dawit Isaak, skriver Europaparlamentarikerna Tomas Tobé (M) och David Lega (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Dawit Isaaks öde är väl känt och många har länge kämpat för och engagerat sig i hans sak och frigivande.

Dawit Isaak är svensk medborgare, journalist och försvarare av yttrandefriheten. Till följd av detta är han också samvetsfånge. Sedan 2001 sitter han fängslad i Eritrea, efter att ha kritiserat det politiska styret i Eritrea och krävt demokratiska reformer. Ingen rättegång har föregått fängslandet. Detta måste fortsätta att fördömas.

Enligt FN pågår ständiga brott mot mänskliga rättigheter i Eritrea. Tortyr, avrättningar och tvångsarbete är vanligt förekommande. Den långa tid som Dawit Isaak suttit fängslad har naturligtvis varit omänskligt svår och det är omöjligt att ta in. Detsamma gäller den situation och den osäkerhet Dawit Isaaks familj alltjämt befinner sig i under hans snart två decennier i fångenskap.

Att det i somras kom uppgifter som tyder på att Dawit Isaak kan vara vid liv är därför hoppingivande. Det är nu extra viktigt att arbetet för hans frigivning trappas upp.

Moderaterna och Kristdemokraterna, och vår europeiska partigrupp, har därför drivit att Dawit Isaaks fall ska tas upp i Europaparlamentet. Syftet är att samla ett brett stöd i hela parlamentet bakom kravet på att Dawit Isaak omedelbart och ovillkorligen ska friges.

Ytterligare ett krav är att företrädare för exempelvis svenska myndigheter omgående ska ges tillträde till Dawit Isaak, för att kunna ge honom hälso- och sjukvård, hjälp och stöd. Detta är särskilt angeläget till följd av utbrottet av covid-19 och de redan högst undermåliga sanitära förhållandena i eritreanska fängelser.

Den tysta diplomati som den nuvarande svenska regeringen, liksom tidigare regeringar, drivit har hittills tyvärr varit fruktlös. Vi betvivlar inte engagemanget bakom diplomatin, men mer måste göras. 

Det är en ny mandatperiod i Europaparlamentet och det är därför välkommet om det återigen kan riktas krav på Dawit Isaaks frihet. På så vis kan det politiska trycket på den eritreanska regimen öka.

Omvärldens uppmärksamhet är helt avgörande för Dawit Isaak, för yttrandefriheten och för mänskliga fri- och rättigheter i Eritrea. Därför måste den internationella kritiken outtröttligt fortsätta.

Att frågan tas upp gör också att fler EU-länder, fler politiker och fler EU-medborgare får kännedom om Dawit Isaak, hans viktiga arbete och att han faktiskt är en av få europeiska samvetsfångar.

EU behöver nu använda alla de verktyg som finns att tillgå för att förmå den eritreanska regimen att släppa Dawit Isaak, samt de många andra samvetsfångar och politiska fångar som befinner sig i samma fruktansvärda situation.

Ytterst handlar det också om att bidra till en positiv utveckling i Eritrea, vad gäller demokrati, mänskliga fri- och rättigheter och välstånd, samt om att bevara freden mellan Eritrea och Etiopien. Förtrycket av det eritreanska folket måste få ett slut. EU:s utrikes- och biståndspolitik utgör viktiga verktyg för att både sätta press på regimen och för att stötta det eritreanska civilsamhället.

Dawit Isaaks gärning symboliserar demokrati, yttrande- och åsiktsfrihet. Det manifesterar vi nu i Europaparlamentet genom att åter sätta fokus på Dawit Isaaks omedelbara och ovillkorliga frigivande.

 

Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker

 

David Lega (KD)

Europaparlamentariker

 

Enligt nya säkra uppgifter lever Dawit Isaak efter 18 år i fängelse i Eritrea. Enligt min kontaktkedja i Eritrea är det till 99,9 procent bekräftat att han lever, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén för den fängslade svensk-eritreanske författaren.