Axel Josefson (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK
Axel Josefson (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK

Ersätt p-platser som försvinner

Publicerad

De rödgröna använder byggprojekt som svepskäl för att ta bort men inte ersätta viktiga P-platser i Göteborg, skriver oppositionsrådet Axel Josefson (M) i en debattduell med Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne inför torsdagens fullmäktige.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På dagens kommunfullmäktige i Göteborg agerar Moderaterna för att stoppa det parkeringskaos som väntar i Göteborg om inget görs. Upp till 5 000 p-platser riskerar att försvinna, men de rödgröna har vare sig förslag eller vilja att lösa ersättningsplatser.

När p-platser försvinner på grund av byggnationer ersätter andra städer dessa med nya, men det vill inte de rödgröna i Göteborg. De har nämligen antagit en trafikstrategi med målet att minska biltrafiken med 25 procent samtidigt som staden ska växa med 150 000 invånare.

 

LÄS MER: GT DEBATTDUELL: Ulf Kamne (MP): Våga säga nej till asfalten

 

En strategi som allt fler ifrågasätter då den inte gett minskat bilåkande utan bara mer trafikkaos. Sanningen är att människor inte tar bilen för att det är roligt, utan för att få vardagen att gå ihop.

 

De p-platser som försvinner nyttjas framför allt av folk som besöker staden för exempelvis handel. Beräkningar som Handelns utredningsinstitut gjort visar att varje parkeringsplats står för cirka 2 miljoner kronor i omsättning för handeln.

Varje p-plats som inte ersätts kommer alltså att drabba arbetstillfällen inom handel och besöksnäring i centrala Göteborg när människor i stället väljer köpcenter i kranskommunerna för att handla eller gå på nöjen.

 

För att stoppa detta föreslår vi fyra konkreta åtgärder:

Att borttagna parkeringsplatser ersätts i nya detaljplaner så att volymen parkeringsplatser inte minskar.

Att en plan tas fram för att snabbt kompensera antalet parkeringar i områden som drabbats särskilt.

Att säkerställa möjligheten till gatuparkering och boendeparkering över hela staden.

Att ta fram strategier och metoder för att bättre samnyttja parkeringsplatser.

 

Vi menar inte att alla nuvarande parkeringsplatser ska vara kvar på sin nuvarande plats, men parkeringar som försvinner måste ersättas med nya. Då krävs politisk vilja och handlingskraft. Den nuvarande rödgröna ledningen är av motsatt åsikt. Av ideologiska skäl vill de få bort bilen och använder byggprojekt som ett svepskäl för att ta bort men inte ersätta p-platser.

 

Axel Josefson (M)

Oppositionsråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag