Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En social bostadssektor kräver byråkratisk kontroll

Anders Nordstrand, Vd Sveriges Allmännytta.
Foto: PRESSBILD

En social bostadssektor för med sig ett stort behov av kontroll och byråkrati, skriver Sveriges Allmännyttas vd Anders Norstrand i en replik till Christina Heikel vid Fastighetsägarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Christina Heikel vid Fastighetsägarna blandar samman begreppen sociala bostäder och sociala kontrakt. Det är två skilda saker, inte olika former av social housing. Socialbostäder innebär att särskilda bostäder med subventionerad hyra avsätts till grupper som har svårt att få tillgång till en egen bostad. Det är alltid samma lägenheter som tas i anspråk. Sociala kontrakt innebär att det alltid är olika lägenheter som erbjuds den som behöver, med målet att det ska omvandlas till ett förstahandskontrakt. 

Vidare menar Christina Heikel att det är mer sannolikt att allmännyttan blir en samlingsplats för bostadsmarknadens mest utsatta om inget görs, än om en social bostadssektor införs. Vi säger inte att inget ska göras. Vi säger att en social bostadssektor snarare kan förvärra än förbättra, inte minst eftersom socialbostäder skapar tröskeleffekter. Vågar man tacka ja till ett mer välbetalt jobb om det innebär att den subventionerade lägenheten går förlorad? En social bostadssektor för också med sig ett stort behov av kontroll och byråkrati. 

Sveriges Allmännytta säger inte att dagens system ska förbli vid status quo. I vår första replik lyfter vi en rad kraftfulla åtgärder som på ett effektivt sätt kan utveckla dagens sociala bostadspolitik. Att skapa en social bostadssektor skulle däremot innebära ett stort skifte i den svenska bostadspolitiken med risk för ökade klyftor i samhället.

Det stämmer att behoven skiljer sig åt mellan de som tillfälligt saknar bostad enbart av ekonomiska skäl och de som i dag i första hand får tillgång till sociala kontrakt. De förstnämnda behöver i första hand höjda bostadsbidrag och bostadstillägg, inte socialbostäder. Men också insatser som lägre inkomstkrav vid nyuthyrning.

Allmännyttans uppgift är att främja bostadsförsörjningen i kommunen. Våra medlemmar tar i dag ett stort socialt ansvar, men allmännyttan kan inte ta hela det bostadssociala ansvaret. I dag äger privata hyresvärdar lika många bostäder som allmännyttan. Det vore önskvärt om de tog ett lika stort socialt ansvar. Det skulle verkligen hjälpa allmännyttan.


Anders Nordstrand

Vd Sveriges Allmännytta