Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter corona måste politiken verklighetsanpassas

Leon Mc Manus, språkrör Grön Ungdom Storgöteborg.
Sigrid Jämting, språkrör Grön Ungdom Storgöteborg.Foto: PRESSBILD
Alma Gunnarsson, Språkrör Grön Ungdom VästFoto: PRESSBILD

Coronakrisen har bevisat att politiken är anpassad efter en statisk arbetsmarknad. En politik som får förödande konsekvenser eftersom människor faller mellan stolarna, skriver Leon Mc Manus, Sigrid Jämting och Alma Gunnarsson vid Grön Ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sedan början av mars har nästan 10 000 personer varslats i Västra Götaland, nästan 1 000 i Värmland och över 1 000 i Halland. Det är en katastrof för arbetare i Västsverige. Coronakrisen belyser en av de brister som finns i samhället i dag, nämligen en arbetsmarknad som ständigt förändras och därmed gör folk otrygga. Vi i Grön Ungdom vill se ett annat samhälle. Vi vill se ett samhälle som präglas av trygghet både på och utanför arbetsmarknaden.

 

För dig som är en del av arbetsmarknaden finns det gott om trygghetsfrämjande politik. Det har Socialdemokraterna och fackföreningarna sett till. Det vi i Grön Ungdom saknar är åtgärder som skapar trygghet för dem som faller mellan stolarna. Dessutom är politiken i dag anpassad efter en statisk arbetsmarknad, när den de facto är rörlig. Att kunna röra sig fritt mellan arbeten är därför viktigt, något som de borgerliga partierna propagerar för, men som enligt deras modell bara gäller dem som har goda grundförutsättningar. Konsekvensen blir ett samhälle där de utsatta hamnar än mer utanför systemet.

 

När vi kommer ur den här krisen måste vi fundera på vad vi kan lära oss av den. Vi i Grön Ungdom har tre förslag på hur vi genom en förändrad arbetsmarknadspolitik kan skydda människor i en föränderlig verklighet.

 

Basinkomstgaranti

Grön Ungdom vill att alla ska känna sig trygga med att kunna betala hyran och ha råd med mat även om man inte har rätt till a-kassa. Med basinkomstgaranti får vi ett samhälle där de som hamnar utanför arbetsmarknaden är trygga och de som är en del av den stärker sin ställning gentemot företagen. Vi får ett samhälle som både är rustat för ett stort såväl som litet behov av arbetskraft.

 

Möjlighet till omskolning

I en värld som ständigt utvecklas försvinner och tillkommer arbetsområden och branscher. Grön Ungdom vill att de som jobbar inom en utdöende bransch ska ges möjlighet att omskola sig. Till exempel ska de som jobbar inom koldioxidintensiva industrier få ta del av ett bidrag som gör det enklare att skola om sig. När branscher försvinner och möjligheten att byta yrkesbana inte finns, går inte bara samhället miste om arbetskraft, utan personerna i fråga drabbas också hårt.

 

Utvecklingstid

Utvecklingstid är ett kritiserat förslag som röstades igenom på Miljöpartiets initiativ men som tyvärr försvann i vårändringsbudgeten. Förslaget går ut på att den som arbetat länge ska få möjlighet att vidareutbilda sig och skaffa ny kompetens. Utvecklingstiden ger dem som arbetar möjlighet att fortsatt vara relevanta på arbetsmarknaden. I coronatider blir nyttan med förslaget uppenbar. I stället för att bli bunden till att klara sig på a-kassan under en kris som corona-epidemin, skapas friheten att välja en ny riktning i livet.

 

Som statsminister Stefan Löfven (S) förmedlade i sitt tal till nationen: Nu är det tid att visa solidaritet för våra medmänniskor. Men snart är det dags att fråga oss själva vad vi kan lära oss av den här krisen. Coronakrisen har bevisat att politiken är anpassad efter en statisk arbetsmarknad. En politik som får förödande konsekvenser eftersom människor faller mellan stolarna. Vi vill se trygghet både på och utanför arbetsmarknaden, därför att så länge världen och samhället är under omvandling kommer även arbetsmarknaden att förändras. Det vi i Grön Ungdom vill är att anpassa politiken efter den verkligheten.

 

Leon Mc Manus

Språkrör Grön Ungdom Storgöteborg

 

Sigrid Jämting

Språkrör Grön Ungdom Storgöteborg

 

Alma Gunnarsson

Språkrör Grön Ungdom Väst