Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EBO premierar individers egenmakt och frihet

Sandra Daniel, ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst.Foto: PRESSBILD
Angeredsbron i Göteborg.Foto: SHUTTERSTOCK

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 20 juni 2020 skrev Johan Attenius (S) på GT DEbatt att: ”[...] så länge EBO finns kvar ökar segregationen, fattigdomen och utsattheten i områden som Bergsjön, Hammarkullen och Tynnered” och pekade på den så kallade EBO-lagen som orsak till segregationen i Göteborg. Segregationen i staden är på oacceptabla nivåer, men EBO får ses i ljuset av fallande skolresultat, numera stigande, men också ett svar på en arbets- såväl som bostadspolitik som stänger ute snarare än fångar in människor. Resultatet blir att individer hamnar i kläm och också skuldbeläggs för i det här fallet, segregationen, något som ytterst egentligen ligger på politiken. 

 

EBO-lagen säkrar asylsökandes rätt till bidrag om personen i fråga själv hittar boende var helst som passar. Det premierar individens frihet och egenmakt över sitt eget liv med målet om social rörlighet. I det hela lösgörs även offentliga resurser. Ett värnande av densamma kräver rätt förutsättningar och proaktiv politik där systemet jobbar för individen och inte tvärtom. Det får nämligen anses vara nyckeln till social rörlighet och utgöra vägen framåt om man menar allvar med att kväva segregationen.

 

Segregationen är komplex och samarbete mellan olika instanser livsviktigt. Det har Bergsjöskolan fattat. Den reste sig ur en otrygg skolmiljö, omfattande skolk och fallande betyg genom att arbeta proaktivt tillsammans med elever och personal. Det visar sig helt enkelt att samarbete, ökad förståelse och vilja är vad som krävs för att spräcka orsakerna till segregationen. EBO-lagens syfte och intentioner är därför guld i sammanhanget men är beroende av samhällets övriga instanser och politik. 

 

Socialdemokraternas, Demokraternas och Sverigedemokraternas linje i våras om att undanta hela Göteborg från EBO-lagen bekämpar inte segregationen utan kastar kontraproduktivt bort nyckeln till lösningen. Beslutet omöjliggör totalt för individer som vill bosätta sig i Göteborg att bli en del av samhället, leva sina liv och tillsammans med dagens göteborgare möta utmaningarna som finns i skolan och på arbetsmarknaden.

 

Att med EBO som argument stänga igen dörren till vår stad är en förskjutning av grundproblematiken och vad gäller kvävandet av segregationen lika hopplös som en groda utan ben. Under ett 24-årigt maktinnehav har Socialdemokraterna i Göteborg verkat för att avskaffa EBO-lagen i hela 20 år. För bekämpandet av segregationens skull bör det inte bli 20 år till. Göteborgs chanser att bekämpa segregationen ligger nämligen i denna insikt, att EBO-lagen är en styrka.

 

Sandra Daniel

Ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst