Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EBO-lagen måste rivas upp så snart som möjligt

Hanna Andersson Distriktsordförande SSU GöteborgFoto: PRESSBILD
Abdirahman Siyad Förbundsstyrelseledamot SSUFoto: PRESSBILD

EBO-lagen bör rivas upp, helst i går, och i väntan på det bör Göteborg få fortsätta undantas, skriver SSU:s Hanna Andersson och Abdirahman Siyad i en replik till CUF:s Jonatan Skagerberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Om vi ska minska klyftorna och bryta segregationen måste vi ha en hållbar och jämlik fördelning av flyktingmottagandet. Det gäller mellan länder, men det gäller också inom Sverige. Då måste även välbärgade borgerligt styrda kommuner ta sitt ansvar. I dag är den så kallade EBO-lagen är ett hinder för det. 

 

För den som kommer till Göteborg är kännedomen om våra utsatta områden näst intill obefintlig. Ett tak över huvudet är lika tacksamt vare sig man bor i Bergsjön, Askim eller Lerum. Speciellt om individen flytt för sitt liv. Meningen är inte att hindra familjer att återförenas, problemet är det livslånga utanförskapet och ojämlikheten som det innebär att bo i ett utsatt område. 

 

Vad CUF i sin debattartikel på GT Debatt helt förbiser är människan. Människan som redan bor i våra utsatta områden, och människan som kommer att bo där. Stigmatiseringen av Bergsjön, Angered eller Biskopsgården och stigmatiseringen av dess invånare är inte på låtsas. Det är inte ett påhitt. De konsekvenser, nya som redan befintliga, invånare i dessa områden kommer behöva bära med sig är anledningen till att Göteborg behöver en alternativ väg. 

 

Jonatan Skagerberg (CUF), fullmäktigeledamot i Lerum, beskriver mycket riktigt att risken för svarthandel med hyreskontrakt är ett viktigt skäl till varför Göteborg valt att undanta hela kommunen från EBO-lagen, men det är inte huvudskälet. Huvudskälet är att Göteborg, och i synnerhet våra förorter, under lång tid har tagit ett oproportionerligt stort ansvar för Sveriges flyktingmottagande och behöver tid för att bryta den segregation som uppstått, bygga bort bostadsbristen och bekämpa de växande klyftorna. 

 

Efter 2015 års flyktingkris enades flera partier, bland annat Centerpartiet, om att ansvaret för flyktingmottagandet ska fördelas jämlikt över landet. Det skulle inte längre vara möjligt för välbärgade kommuner att smita undan sitt ansvar. EBO-lagen har dock inneburit ett sätt att kringgå den lagstiftningen, genom att ge bidrag till asylsökande som bosätter sig i en annan kommun än den de anvisats till. Det har gjort att vissa kommuner, exempelvis Lerum, kunnat fortsätta lämpa över sin del av ansvaret på redan hårt ansträngda kommuner som Göteborg.

 

EBO-lagen bör rivas upp, helst i går, och i väntan på det bör Göteborg få fortsätta undantas. Vi är inte villiga att förbise människan för att Göteborgs kranskommuner vill undvika att ge ett värdigt mottagande. 

 

Hanna Andersson

Distriktsordförande SSU Göteborg

 

Abdirahman Siyad

Förbundsstyrelseledamot SSU