Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dyster kvartalsrapport för det borgerliga styret

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: ALICE VERNERSSON

I de borgerliga partiernas Göteborg är det bäst att du har ett jobb med fast och hög inkomst och en bostadsrätt, skriver oppositionsrådet Daniel Bernmar (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De borgerliga partierna tog över makten i Göteborg i ett svårt läge. Utöver att deras minoritetsstyre är historiskt svagt fanns stora utmaningar att ta tag i. Trots att vi rödgrönrosa tidigare hade gjort stora satsningar var välfärden underfinansierad. Förskolan hade stora barngrupper, socialtjänsten var överbelastad och hemtjänsten hårt pressad.

 

I detta svåra läge valde det borgerliga styret att ta fram kniven och skära ännu mer i välfärden. För oss rödgrönrosa var det självklart att göra tvärtom. Vi ville i stället göra större satsningar än någonsin. Hur de borgerliga partierna landade i att nedskärningar var rätt metod för att lösa välfärdens utmaningar förblir en gåta för oss.

 

Låt oss titta närmare på ett urval av de nedskärningar de borgerliga partierna lyckats driva igenom vid sina första tre månader vid makten. Vi kan kalla det för kvartalsrapport:

 

För barnen har det blivit tufft med färre platser i kulturskolan, minskade föreningsbidrag, minskat läsfrämjande arbete, slopat gratis inträde för unga på simhallar och gratis simskola har blivit ett minne blott. Att den borgerliga budgeten på nationell nivå dessutom slopat sommarlovskorten där skolungdomar kunnat åka gratis på sommaren gör inte situationen bättre. Jo, och som förälder får du numera betala för förskolan under sommaren trots att förskolan är stängd.

 

De äldre har också fallit offer för de borgerliga partiernas nedskärningsiver. De får möta färre personal i hemtjänsten och på äldreboendet, det förebyggande och hälsofrämjande arbetet har minskat, planerade generationsöverskridande mötesplatser har ställts in och de äldre får inte längre gratis broddar till vintern. Dessutom vill de fortsätta att privatisera äldreomsorgen och låta privata skumraskföretag få driva både hemtjänst och äldreboenden.  

 

En av deras första insatser som nya arbetsgivare i Göteborg Stad är att försöka slopa den särskilda anställningstryggheten och minska antalet personal. Med andra ord ger borgerlig politik färre och mer osäkra anställda. Detta i ett läge då arbetsmiljön är tuffare än någonsin och sjuktalen skyhöga.

 

Bostadsmarknaden överlåter de till dem som har pengar då de slopat kravet på att nybyggda hyresrätter ska fördelas via Boplats. Med andra ord kommer färre hyresrätter fördelas efter kötid och det blir upp till privata hyresvärdar att själva välja sina hyresgäster i högre grad. Dessutom ligger ett förslag på bordet om att ombilda kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Ett förslag som riskerar att slänga ut fler hyresgäster på gatan.

 

I de borgerliga partiernas Göteborg är det med andra ord bäst att du har ett jobb med fast och hög inkomst och en bostadsrätt. Råkar du ha barn eller en mamma eller morfar på äldreboende ligger du däremot värre till. Förhoppningsvis har du inte jobb i kommunen eller bor i hyresrätt, du riskerar nämligen att bli av med båda.

 

När de borgerliga partierna tog makten lovade de att satsa på kärnverksamheterna. För er som inte använder begreppet kärnverksamhet till vardags menar de alltså att de vill lägga skattepengarna på välfärden och inte på massa onödiga saker. Men frågan är, har de lyckats med sitt löfte till göteborgarna?

 

Vad jag kan se har inga satsningar gjorts på välfärden utan bara nedskärningar. Med andra ord är det ett rent hyckleri att de säger sig vilja värna kärnverksamheterna. Kvaliteten i hemtjänsten ökar inte genom att minska antalet kolleger och socialtjänsten får inte bättre förutsättningar genom att få mindre pengar och granskas hårdare. Personalen blir inte friskare genom slopad anställningstrygghet. Eller har jag fel?

 

Rödgrönrosa har varit med och styrt Göteborg länge, det var med vemod vi lämnade ifrån oss styret. Vemodet har dock vänts till ilsken förvåning. Jag hade aldrig kunnat förutse att det skulle bli så här illa. Frågan är om ens de borgerliga partiernas egna sympatisörer är nöjda? För vad har det borgerliga styret egentligen att vara stolta över?

 

Daniel Bernmar (V) 

Oppositionsråd i Göteborg