Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det var bättre förr med de borgerliga

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: LENA DAHLSTRÖM
Marina Johansson (S), kommunalråd i Göteborg.
Foto: LENA DAHLSTRÖM

Mikael Jansons 10 år gamla Folkparti-motioner är ointressanta, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johanson (S) i en replik till den liberala riksdagskandidaten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kontrasten är tydlig. Vi driver ett brett, aktivt och till stora delar framgångsrikt arbete för att göra Göteborg tryggare. Alliansen vill prata trygghet, men har inte mycket att säga. Mikael Jansons 10 år gamla FP-motioner är ointressanta. Det som är viktigt för göteborgarna är hur det offensiva trygghetsarbetet nu ska drivas vidare.


LÄS MER: GT DEBATT: Tjôtet är guld värt 


Vissa saker är vi överens med alliansen om. Det behövs fler poliser, fler väktare och fler kameror. Men ungefär där slutar samsynen – eftersom alliansen inte tänkt så mycket längre. Deras trygghetsagenda är slående smal.


Det kan till och med ha varit bättre förr. Då fanns det en liten borgerlig tendens att i hela staden vilja öka jämlikheten och lyfta utsatta områden – med inriktning på faktorer som kan förebygga otrygghet. Det gör det inte längre. I alliansens budgetförslag för 2019 monteras både jämlikhetsarbetet och hela staden-perspektivet ner. 


LÄS MER: GT DEBATT: Tjôta inte om gammal skåpmat 


Det blir helt fel. Ska man långsiktigt öka tryggheten måste man bygga en stad som håller ihop. Vi ser därför till att det allt starkare jämlikhetsarbetet stöttar det allt starkare trygghetsarbetet. Med minskade klyftor går det sänka vardagsbrottsligheten, bromsa rekryteringen till kriminella gäng och skapa tryggare stadsmiljöer.


Mikael Janson behöver verkligen uppdatera sig på allt som nu görs.


”Trygg i Göteborg”-modellen fungerar allt bättre. Det är en tät samverkan i varje stadsdel mellan polisen, stadsdelsförvaltningen och andra aktörer för ökad trygghet.


”Purple Flag” är en relaterad satsning som staden gör med Fastighetsägarna och andra aktörer i city. Syftet är att bygga en mer dynamisk kvällsekonomi. I en stadsmiljö med liv och rörelse ökar tryggheten. Det är nu också klart att Brunnsparken, med fokus ökad trygghet, ska få en ordentlig ansiktslyftning.


Till detta ska läggas en rad skarpa insatser. Bara i S-budgeten för 2019, som antagits av fullmäktige i Göteborg, finns satsningar på trygghetsskapande åtgärder på torg och mötesplatser, äldretrygghet, lokala trygghetsvärdar, intensifierat arbete mot våldsbejakande extremism, ett centralt resursteam och stärkt samordning mot hedersförtryck samt ökade medel till trygghetsarbetet.


Och vi är övertygade om att alla aktörer i staden ska agera. Det gäller inte minst allmännyttan. Det trygghetsarbete som AB Framtiden påbörjat i utsatta områden är viktigt och värdefullt.


Det är tråkigt att Janson och alliansen inte riktigt är med i matchen. Men vi är ändå helt inriktade på att offensivt driva det breda trygghetsarbetet vidare. Göteborg ska bli en ännu tryggare stad.


Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg


Marina Johansson (S)

Kommunalråd i Göteborg