Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det sverigedemokratiska stödhjulet rullar vidare

Jonas Attenius (S), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Jörgen Fogelklou kallar Socialdemokraterna för kappvändare, trots att hans eget parti Sverigdemokraterna är experter på kappvändning, skriver Jonas Attenius (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jörgen Fogelklous (SD) retoriska utsvävningar på GT Debatt förändrar inte verkligheten: Socialdemokraterna har velat riva upp EBO-lagen sedan innan Sverigedemokraterna ens satt i riksdagen. Det är tack vare Socialdemokraterna som lagändringen är på plats och hela Göteborg kan undantas. Vi förhåller oss till samhällsproblemen – inte till andra partier.

 

Socialdemokraterna i Göteborg har länge varit motståndare till EBO. Vi menar att lagen bidrar till segregation, utsatthet och ett ojämlikt flyktingmottagande över landet. Redan 1998 gick Göran Johansson (S) ut och kritiserade lagen. Samma år poserade Björn Söder (SD), sedermera partisekreterare och riksdagsledamot, på bild med en veteran från den nazistiska dödspatrullen SS. Sverigedemokraternas partiprogram krävde bara två år tidigare att alla ”etniska främlingar som invandrat till vårt land efter 1970” skulle kastas ut, utan hänsyn till medborgarskap. Skillnaden mellan våra partiers politik var milsvid då, och är milsvid idag. 

 

Fogelklou kallar oss för kappvändare – trots att hans parti är experter på kappvändning. Inför valet 2014 ville Sverigedemokraterna gå hårt åt vinstjakten i välfärden. Samma år skrev riksdagsledamoten Paula Bieler, med udden riktad mot borgerligheten, att ”Det kan tyckas märkligt att de som vanligtvis talar mest om vikten av att sänka skatterna samtidigt är de som har minst problem med att skattemedel plockas ut i vinster… men i stället talar allianspartierna sig varma för marknadssystem och försvarar blint sin tro på att det fria valet i slutändan löser allt.”

 

Bara ett år senare, efter några bjudluncher och hemliga möten med näringslivets lobbyorganisationer, hade Sverigedemokraterna helt bytt fot. Plötsligt blev man starka anhängare till det marknadssystem som dränerar vår gemensamma välfärd på skattepengar. Denna kappvändning har vi märkt av i göteborgarnas välfärd: Sverigedemokraterna hjälpte borgerligheten tvångsprivatisera hemtjänsten, säljer ut göteborgarnas eget bussbolag och vill införa marknadsexperiment i våra äldreboenden. Fogelklous parti agerar, så fort de får chansen, som ett stödhjul till det sittande högerstyrets ideologiska utförsäljningsiver. 

 

Kappvändningar behöver inte alltid vara dåliga. Om Sverigedemokraterna, sent omsider, skulle svänga om utförsäljningar, privatiseringar och marknadsexperiment är jag övertygad om att det skulle välkomnas av den folkmajoritet som säger nej till vinstjakt i välfärden. Men än så länge rullar det sverigedemokratiska stödhjulet vidare.

 

Jonas Attenius (S)

Oppositionsråd i Göteborg