Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det ska säljas fisk i Feskekörka

Jag förstår varför ryktet om att Feskekörka var hotad kunde sprida sig så snabbt. Jag satte också kaffet i vrångstrupen när jag läste nyheten, skriver Axel Josefson.Foto: SHUTTERSTOCK
Axel Josefson Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg (M)Foto: JESPER ORRBECK

Även fortsättningsvis kommer det att säljas fisk i Feskekörka, skriver kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Med anledning av ryktena som florerar om Feskekörka vill jag som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg börja med att klargöra två saker.

1. Feskekörka ska ligga där den ligger och se ut som den gör.

2. Där ska säljas fisk.

 

Feskekörka är ett byggnadsminne, en turistmagnet och en omistlig del av Göteborgs identitet. Ingen med stadens bästa för ögonen skulle få för sig att ändra på det.

Skälet till ryktena om att Feskekörka skulle läggas ned eller få annan verksamhet är att byggnaden ska stänga under en tid för renovering. Det är dock ett arbete som syftar till att bevara Feskekörka.

 

I samband med planeringen av renoveringen har informationen inte riktigt fungerat, vilket snabbt eskalerade till alla möjliga rykten. Men göteborgarna kan alltså vara lugna: Feskekörka ska vara kvar. Vid nästa styrelsemöte kommer ägarbolaget Higab förtydliga att det inte finns någon annan inriktning än fortsatt fiskförsäljning i Feskekörka.

 

Jag förstår varför ryktet om att Feskekörka var hotad kunde sprida sig så snabbt. Jag satte också kaffet i vrångstrupen när jag läste nyheten. Många göteborgare är trötta på byggprojekt och snabba förändringar i de centrala delarna av staden. Som privatperson känner jag också igen de känslorna. Jag vill kunna känna igen mig i min egen stad.

 

Här har vi i Göteborg en balansgång att göra. Å ena sidan ligger byggnation och expansion i vårt DNA. Vi är en handels- och industristad riktad mot världen. Här har byggts oavbrutet i 400 år. Jag menar att vi ska fortsätta den traditionen. Vi ska inte bli en museistad.

 

Å andra sidan har det förflutna gett oss fantastiska miljöer som påminner oss om var vi kommer ifrån. Historiska stadsmiljöer och byggnader ger oss identitet och en känsla av att vara ett led i en kedja. Vi kan helt klart bli bättre på att bevara miljöer i Göteborg och lyfta fram den här historien när vi bygger nytt.

 

Den värsta förstörelsen av Göteborg skedde under efterkrigstiden. Det saknades länge en motkraft som kunde bilda opinion för att bevara. Göteborg hade kunnat vara ännu starkare som turiststad om den tidens beslutsfattare tagit större hänsyn när staden utvecklades.

 

I dag finns det bland annat tack vare Facebook stora nätverk som intresserar sig för Göteborgs byggnadshistoria, för bevarandefrågor och som noga följer utvecklingen i staden. Detta är en tillgång för den lokala demokratin och förhoppningsvis en garant för att vi aldrig drabbas av någon mer rivningshysteri.

 

Jag tycker också att vi kan notera att mycket har blivit bättre på senare år. Området runt Järntorget är mer tillgängligt för människor och platsernas historia lättare att ta del av. Vi ska skapa fler sådana oaser i staden. Det ska vi göra samtidigt som vi utvecklar staden.

 

Sist vill jag som kuriosa nämna att Feskekörka har en plats också i Göteborgsmoderaternas historia. Den som startade traditionen att verkligen viga par i Feskekörka var nämligen prästen Ebbe Hagard – Stadsmissionens grundare och mångårig moderat företrädare i kommunfullmäktige. Därför är det glädjande att i dag kunna meddela att alliansen fortsätter att värna om Feskekörka och dess självklara plats för en central fiskhandel i Göteborg.

 

Axel Josefson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg