Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det räcker inte att tacka vårdpersonalen i VGR

Vi vill bryta den negativa spiral av ständiga nedskärningar och personalbrist som drabbar patienterna, skriver vänsterpartisterna Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson.Foto: LEV DOLGACHOV/COLOURBOX
Eva Olofsson (V), ledamot i VGR:s regionstyrelseFoto: PETER WAHLSTRÖM / VGR
Carina Örgård (V), ersättare i VGR:s regionstyrelse.Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR
Jan Alexandersson (V), ersättare i VGR:s regionstyrelse.Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR

Coronakrisen har visat att hälso- och sjukvården är sårbar. Det har aldrig känts så viktigt att satsa på personalens arbetsvillkor som nu. Vänsterpartiet satsar en kvarts miljard kronor på jämställda löner 2021, skriver de västsvenska regionpolitikerna Eva Olofsson (V), Carina Örgård (V) och Jan Alexandersson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi lever fortfarande under en pandemi. Den påverkar oss alla och den påverkar vården och kollektivtrafiken. Vi i Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen presenterar i dag vårt förslag till budget för 2021 i denna märkliga tid. Vi vill bryta den negativa spiral av ständiga nedskärningar och personalbrist som drabbar patienterna. Vi ska sluta lönediskriminera och vi ska prioritera kollektivtrafiken.  

Vi vill rikta ett stort tack för den arbetsinsats som personalen gjort under pandemin. Alla de som slitit, bytt arbetsplats och fått prioritera om för att vårda svårt covidsjuka och samtidigt ta hand om alla andra vårdbehov. Men det räcker inte att säga tack. Det har aldrig känts så viktigt att satsa på personalens arbetsvillkor som nu. Därför satsar Vänsterpartiet en kvarts miljard kronor på jämställda löner 2021, vilket är mer än en fördubblad satsning jämfört med vårt budgetförslag för i år. Samtidigt avsätter vi 100 miljoner kronor i en låglönesatsning. Sjuksköterskor och undersköterskor är värda en bättre lön.

Coronakrisen har visat att hälso- och sjukvården är sårbar. Men det har också visat vilken kraft det finns i kreativitet och problemlösningsförmåga. Vår budget ger en större förmåga att hantera att behovet av att vården ökar och förändras. Det finns uppskjuten vård i form av vårdköer att lägga till de vårdköer som fanns redan innan pandemin. Många har inte vågat eller velat söka vård under pandemin och kan ha fått försämrad hälsa och större vårdbehov. Vi vet också att den psykiska ohälsan ökat. 

Hälso- och sjukvården ska prioritera de med störst behov av vård först. Vården måste ställas om genom att fokusera på att hålla människor friska längre och att erbjuda dem vård i eller nära hemmet. Äldre, sköra människor skall inte i onödan behöva hamna på akuten, utan ska få besök av hemsjukvårdsläkare som samarbetar med den kommunala vården. Därför gör Vänsterpartiet en extra satsning på hemsjukvårdsläkare. Vi avsätter också pengar för att bygga ut mottagningar för unga vuxna med psykisk ohälsa och satsar extra på beroendevården. Vi uppmärksammar att åtgärder behövs mot våld i nära relationer. Det finns inga fredade zoner, våldet finns i alla samhällsskikt och bygger på ojämn fördelning av makt, i hemmet och i samhället. Kvinnors hälsa har på många sätt varit eftersatt och inte prioriterats lika högt som mäns. Vi ser att det finns behov av att arbeta långsiktigt och utmana den rådande könsmaktsordningen. 

Den blågröna ledningen har ingen större tilltro till den vård som de själva styr över. De har inte självförtroende nog att vara en bra arbetsgivare, och ser inga problem med att personalen i stället väljer att gå till privata vårdgivare. Vi i Vänsterpartiet ser det på ett annat sätt. Vi vill höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren så att det blir attraktivt att jobba kvar i den offentliga vården. Då slipper vi gynna privata företag som gör vinst på de som köar för att få höfter eller knän opererade.

Klimatfrågan är av helt avgörande betydelse för framtiden. Västra Götalandsregionen har ett ansvar för att den egna verksamheten bedrivs på bästa möjliga sätt i klimathänseende och vara ett gott föredöme. De tuffa beslut som krävs för att hålla nere koldioxidutsläppen måste ha rättvisa klass- och könsperspektiv för att få acceptans. Det allra viktigaste Västra Götalandsregionen kan göra i klimatfrågan är att prioritera kollektivtrafiken. Det är nödvändigt att offensivt arbeta för att både återta de resenärer som nu valt bilen och få fler att välja kollektivtrafiken i framtiden. Därför satsar vi 150 miljoner kronor på att bygga ut kollektivtrafiken under 2021.

För att visa på en väg ut ur krisen är Vänsterpartiet beredda att höja skatten i Västra Götalandsregionen med 30 öre. Vi gör det för att klara att satsa 1,3 miljarder kronor mer än den blågröna ledningen på sjukvården och på att bygga ut kollektivtrafiken med 150 miljoner kronor.

 

Eva Olofsson (V)

Ledamot i VGR:s regionstyrelse

 

Carina Örgård (V)

Ersättare i VGR:s regionstyrelse

 

Jan Alexandersson (V)

Ersättare i regionstyrelsen