Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det nya Göteborg kan inte byggas på populism

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Det är bekymmersamt att populismen har fått ett fäste i Göteborg. I stället behöver staden långsiktiga helhetslösningar. Och då duger inte det ytliga politiska spelandet. Inför valåret ska vi framställa våra meningsskiljaktigheter på ett rakt och ärligt sätt - men lämna populismen därhän, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När 2017 nu blir till 2018 går vi in i ett valår. De närmaste nio månaderna kommer att bli både roliga och spännande. Men det går också att se orostecken. Framför allt finns det en risk för att den kortsiktiga populismen tar över delar av föreställningen. Det vore illa. Vad Göteborg behöver är, tvärtom, ännu mer av samverkansinriktat och långsiktigt ansvarstagande. Populismen är en ren återvändsgränd.


Utgångsläget, där vi står i dag, är på det stora hela taget positivt

• Ser man till makrobilden går Göteborg som tåget. Tillväxten är hög. Exporten växer. Besöksnäringen blomstrar. Arbetslösheten sjunker. Försörjningsstödet minskar. Trenderna är så starka att allt fler av dem som länge stått utanför arbetslivet nu kommer in i ett viktigt, riktigt jobb. 


• Samtidigt har staden på allvar gått in i det stora utvecklingssprånget. Under 2017 startade byggandet av bland annat Hisingsbron, Johanneberg Science Park 2, Selma stad på Hisingen, kvarteret Platinan i det nya Centralenområdet och det första BoStad 2021-projektet. Nu växer det nya Göteborg fram.  Framtidsplanerna är starka. Vi ska fullfölja stadsutvecklingen och infrastrukturutbyggnaden inom Älvstaden, Västsvenska paketet och Sverigeförhandlingens storstadspaket. Vi ska systematiskt bygga nytt i ytterstaden. När allt är klart, framåt 2035, kommer vi att ha lyft ett hållbart och toppmodernt Göteborg till en helt ny nivå.


• I samma veva finns andra utmaningar att hantera. Göteborg måste bli mer jämlikt. Ett ambitiöst program för jämlikhetsarbetet har precis antagits. Åtgärderna som vidtagits så långt ska utökas och breddas. Göteborg måste bli tryggare. ”Trygg i Göteborg” och ”Purple Flag” är två av flera viktiga trygghetssatsningar – som ska följas av fler. Göteborg behöver även skapa en mer likvärdig och effektiv skol- och förskoleorganisation. Kvaliteten måste säkerställas över hela staden. Övergången till en mer centraliserad styrning av verksamheterna ska ske i höst. 


Men utgångsläget är ändå skört. Trots att mycket ser bra eller lovande ut behöver det även fortsättningsvis fattas kloka beslut. Vi har kommit så långt som vi har gjort tack vare en kombination av samverkan mellan olika samhällsaktörer och politiskt ansvarstagande för långsiktiga helhetslösningar. För att komma vidare behövs mer av samma medicin. Det ytliga politiska spelandet duger inte. För att utvecklingsprocesserna ska kunna drivas i hamn krävs ett hårt, inkluderande och konsekvent politiskt arbete över många år.


I det ljuset är det bekymmersamt att populismen har fått ett fäste i Göteborgspolitiken. Ett nytt parti, med en lättviktig och lättrörlig agenda, har sett dagens ljus. Detta blir en aktiv konkurrent till de enfrågeinriktade partier som redan finns. Dessutom verkar valkampanjerna starta allt tidigare. Det kortsiktiga spelandet och försöken att plocka enkla poänger, ofta en del i den sista valspurten, har blivit tunga inslag redan innan valåret ens kommit i gång. Det talas om att valrörelsen kan bli smutsig.    


Det är självklart bra med både mångfald och kritiska röster. Jag har inga problem med att det hettar till ibland. Kontrasterna behöver finnas där. Det är viktigt att väljarna får en så tydlig bild som möjligt av de politiska alternativ som står till buds.


Men jag vill samtidigt, när vi nu går in i det nya året, passa på att uppmuntra mina politiska kolleger att – så gott det går – låta populismen vara. Låt oss hålla oss till sak, till fakta och till de reella utmaningar som staden står inför. Låt oss framställa våra meningsskiljaktigheter på ett rakt och ärligt sätt. Låt oss tillsammans se till att hitta rätt i det utvecklingssprång som staden nu är inne i. Göteborg har ingenting att vinna på en massa destruktiv pajkastning. Göteborgarna har ingen som helst nytta av en massa osaklighet, skenmanövrar och faktaresistens.


Vad staden behöver är ännu större doser av det där samverkansinriktade och långsiktiga ansvarstagandet. Det nya Göteborg kan inte byggas på billig populism.


Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg