Viktor Lundblad (M), distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILDViktor Lundblad (M), distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD
Viktor Lundblad (M), distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD
Philip Perdin (M), 1:e vice distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILDPhilip Perdin (M), 1:e vice distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD
Philip Perdin (M), 1:e vice distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD
Frida Holzhausen (M), 2:a vice distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILDFrida Holzhausen (M), 2:a vice distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD
Frida Holzhausen (M), 2:a vice distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD

Det finns inget gratisåkande, Moderaterna

Publicerad

I veckan gick Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen ut med beslutet att regionen ska erbjuda gratis kollektivtrafik till unga i hela regionen. Att prioritera gratisåkande när sjukvården inte håller måttet är minst sagt provocerande. Moderaterna måste snarast dra tillbaka förslaget, skriver MUF.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I år införs ett statligt bidrag för avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarloven. Ett förslag som ursprungligen kommer från Vänsterpartiet. Ett av många förslag från V under budgetförhandlingarna inför årets riksdagsbudget. Skälen bakom förslaget är att regeringen vill främja kollektivtrafik och minska resandets miljöpåverkan. 

 

Reformen börjar gälla redan i sommar och i regeringens budget finns nu att fördela 350 miljoner kronor per år för att skolungdomar ska kunna åka kollektivt under sommarlovet – utan att betala en krona själva. 

Men själva reformen är inte vad som är mest häpnadsväckande. Grönblå samverkan, den moderatledda politiska majoriteten i Västra Götalandsregionen, beslutade nämligen i veckan att det vore en klok idé att göra anspråk på 58 av dessa miljoner. Men klokt är det sista det är.

 

För det första är det principiellt fel, särskilt av moderatstyrda politiska majoriteter, att tro att gratis kollektivtrafik verkligen är gratis. Det är alltid någon annan som betalar. Insikten om det och om faktumet att politiker inte vet bättre än skattebetalarna hur de vill använda frukterna av sitt arbete behöver nu nå regionpolitikerna. 

Bara för att staten delar ut en säck med pengar är man inte nödgad att ta emot den. Särskilt inte om man gör anspråk på att kritisera regeringens sätt att fördela pengar när valrörelsen närmar sig. 

 

Av samma princip är det oroväckande att Grönblå samverkan själva avsätter mellan två och sju miljoner ur regionens egna medel till projektet. Det må vara små summor i förhållande till Västra Götalandsregionens budget men det är stora summor i förhållande till skattebetalarna

 

För det andra är det en felprioritering. Vid den senaste budgetdebatten i Västra Götalandsregionen drogs man med ett underskott med 246 miljoner kronor och en ovisshet om bokslutet kommer att visa ett resultat i balans. Parallellt ligger Västra Götalandsregionen sällan väl till i förhållande till andra regioner och landsting vad gäller måluppfyllelse av vårdgarantin. Det finns till och med sjukhus som Sahlgrenska Universitetssjukhuset som i färre än hälften av fallen uppfyller vårdgarantin. Det är därför provocerande att Moderaterna väljer att inte prioritera kärnverksamheterna.

 

Principen är simpel: Politiker har att upprätthålla en hög standard för de centrala delarna av samhällskontraktet innan man ger sig i kast med sidoprojekt så som att slösa skattepengar, oavsett hur goda intentionerna är. Moderaterna borde vara det parti som står för att korta köerna och höja kvaliteten i vården till varje pris. Till dess att det är gjort borde man som regionpolitiker inte vila.  

 

Att tvingas vänta allt längre på den hjälp och vård man behöver skapar oro, lidande och undergräver tilltron till att sjukhusvården verkligen finns där när vi behöver den. Det är allvarligare än att några skolungdomar inte kan åka gratis till badstranden. 

 

Slutligen bör Moderaterna också oroas av det faktum att regeringens reformmedel tar slut till sommaren 2020. Då kommer, precis som fallet är med många riktade statliga subventioner, troligtvis notan att landa på oss skattebetalare i regionen om gratisåkandet ska fortsätta. Det är nämligen så att om politikerna väl har lovat för mycket en gång så är risken påtagligt stor att man inte vill lova för lite i framtiden - trots att notan byter ägare och blir dyrare.

 

Moderaternas normalt sett sakliga instinkter i politiken behövs i sjukvårdspolitiken i Västra Götaland. Men att ingå i en politisk majoritet med andra partier handlar om att kunna kompromissa. Däremot får vi moderater aldrig svika våra ideal. Moderaterna i Västra Götaland behöver rannsaka sig själva och stoppa förslaget om gratis kollektivtrafik för unga.

 

Viktor Lundblad

Distriktsordförande, MUF Västra Götaland Västra

 

Philip Perdin

1:e vice distriktsordförande, MUF Västra Götaland Västra

 

Frida Holzhausen

2:a vice distriktsordförande, MUF Västra Götaland Västra

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag