Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det finns inget gratisåkande, Moderaterna

Viktor Lundblad (M), distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD
Philip Perdin (M), 1:e vice distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD
Frida Holzhausen (M), 2:a vice distriktsordförande vid MUF Västra Götaland Västra. Foto: PRESSBILD

I veckan gick Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen ut med beslutet att regionen ska erbjuda gratis kollektivtrafik till unga i hela regionen. Att prioritera gratisåkande när sjukvården inte håller måttet är minst sagt provocerande. Moderaterna måste snarast dra tillbaka förslaget, skriver MUF.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I år införs ett statligt bidrag för avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarloven. Ett förslag som ursprungligen kommer från Vänsterpartiet. Ett av många förslag från V under budgetförhandlingarna inför årets riksdagsbudget. Skälen bakom förslaget är att regeringen vill främja kollektivtrafik och minska resandets miljöpåverkan. 

 

Reformen börjar gälla redan i sommar och i regeringens budget finns nu att fördela 350 miljoner kronor per år för att skolungdomar ska kunna åka kollektivt under sommarlovet – utan att betala en krona själva. 

Men själva reformen är inte vad som är mest häpnadsväckande. Grönblå samverkan, den moderatledda politiska majoriteten i Västra Götalandsregionen, beslutade nämligen i veckan att det vore en klok idé att göra anspråk på 58 av dessa miljoner. Men klokt är det sista det är.

 

För det första är det principiellt fel, särskilt av moderatstyrda politiska majoriteter, att tro att gratis kollektivtrafik verkligen är gratis. Det är alltid någon annan som betalar. Insikten om det och om faktumet att politiker inte vet bättre än skattebetalarna hur de vill använda frukterna av sitt arbete behöver nu nå regionpolitikerna. 

Bara för att staten delar ut en säck med pengar är man inte nödgad att ta emot den. Särskilt inte om man gör anspråk på att kritisera regeringens sätt att fördela pengar när valrörelsen närmar sig. 

 

Av samma princip är det oroväckande att Grönblå samverkan själva avsätter mellan två och sju miljoner ur regionens egna medel till projektet. Det må vara små summor i förhållande till Västra Götalandsregionens budget men det är stora summor i förhållande till skattebetalarna

 

För det andra är det en felprioritering. Vid den senaste budgetdebatten i Västra Götalandsregionen drogs man med ett underskott med 246 miljoner kronor och en ovisshet om bokslutet kommer att visa ett resultat i balans. Parallellt ligger Västra Götalandsregionen sällan väl till i förhållande till andra regioner och landsting vad gäller måluppfyllelse av vårdgarantin. Det finns till och med sjukhus som Sahlgrenska Universitetssjukhuset som i färre än hälften av fallen uppfyller vårdgarantin. Det är därför provocerande att Moderaterna väljer att inte prioritera kärnverksamheterna.

 

Principen är simpel: Politiker har att upprätthålla en hög standard för de centrala delarna av samhällskontraktet innan man ger sig i kast med sidoprojekt så som att slösa skattepengar, oavsett hur goda intentionerna är. Moderaterna borde vara det parti som står för att korta köerna och höja kvaliteten i vården till varje pris. Till dess att det är gjort borde man som regionpolitiker inte vila.  

 

Att tvingas vänta allt längre på den hjälp och vård man behöver skapar oro, lidande och undergräver tilltron till att sjukhusvården verkligen finns där när vi behöver den. Det är allvarligare än att några skolungdomar inte kan åka gratis till badstranden. 

 

Slutligen bör Moderaterna också oroas av det faktum att regeringens reformmedel tar slut till sommaren 2020. Då kommer, precis som fallet är med många riktade statliga subventioner, troligtvis notan att landa på oss skattebetalare i regionen om gratisåkandet ska fortsätta. Det är nämligen så att om politikerna väl har lovat för mycket en gång så är risken påtagligt stor att man inte vill lova för lite i framtiden - trots att notan byter ägare och blir dyrare.

 

Moderaternas normalt sett sakliga instinkter i politiken behövs i sjukvårdspolitiken i Västra Götaland. Men att ingå i en politisk majoritet med andra partier handlar om att kunna kompromissa. Däremot får vi moderater aldrig svika våra ideal. Moderaterna i Västra Götaland behöver rannsaka sig själva och stoppa förslaget om gratis kollektivtrafik för unga.

 

Viktor Lundblad

Distriktsordförande, MUF Västra Götaland Västra

 

Philip Perdin

1:e vice distriktsordförande, MUF Västra Götaland Västra

 

Frida Holzhausen

2:a vice distriktsordförande, MUF Västra Götaland Västra

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!