Det blir ingen ursäkt, men förklara dig gärna Sultan Kayhan

På bilden: Sultan Kayhan på Medborgarplatsen i Stockholm, hösten 2011.
Foto: Kurdo Baksi
Kurdi Baksi, författare och debattör.
Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Det stämmer inte att riksdagsledamoten Sultan Kayhan (S) har kämpat hela sitt liv eller yrkesbana åt att kämpa för mänskliga rättigheter, skriver författaren Kurdo Baksi i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Sultan Kayhan (S) kräver en ursäkt för att jag undrat över finansieringen av hennes valkampanj i den turkiska staden Kulu. ”En snabb titt på mitt CV visar hur jag ägnat hela mitt politiska liv åt att kämpa för mänskliga rättigheter”, skriver Kayhan i sin replik.


Men det stämmer inte.


Den 27 augusti 2011 arrangerade Sultan Kayhan (dåvarande ungdomsansvarig i Turkiska Riksförbundet), Sami Görgülü (högerextrema och ultranationalistiska Grå Vargarnas dåvarande officiella representant i Göteborg) och Hasan Dölek (dåvarande ordförande i Turkiska Riksförbundet) ett mycket uppmärksammat anti-kurdiskt möte på Medborgarplatsen i Stockholm. Under de få minuter jag tilläts bevaka mötet, som jämställde kurdernas krav på rättigheter med terrorism, hann jag ta några bilder på Kayhan.


LÄS MER: GT DEBATT: Jag är svensk politiker, Kurdo Baksi 


Ett par timmar före mötet hade Sultan Kayhan inga invändningar mot att Grå vargen Görgülü skulle fungera som konferencier på mötet. Jag observerade att hon uppsökte det fåtal journalister som var på plats för att berätta om sin presstalesmanna- och arrangörsroll i mötet. 


LÄS MER: GT DEBATT: Har Göteborgscentern en Erdogan-megafon som toppkandidat? 


En intervju 2011 i SR kurdiska redaktion bekräftar hennes förehavanden denna förfärliga lördag i hjärtat av Stockholm.


”Slit sönder deras kragar och byxben!”, hotade Dölek i hatmötet till alla svensk-turkar som ej närvarat och Kayhan applåderade! Hans uttalande uppmärksammades i svenska medier och finns med svensk undertext på Youtube för den som letar.


Tre år senare valkampanjade Kayhan i hela Stockholm inför turkiska journalister med Mustafa Tümtürk, dåvarande ordförande i Recep Tayyip Erdogans lobbyorganisation och hat- och hot-verktyg i västvärlden, Union of European Turkish Democrats (UETD). SR avslöjade i mars ifjol att UETD kartlägger regimkritiker i Sverige.


Och i somras avslöjade Expressen att Kayhan deltagit i en middag med Grå vargarnas Sverige-representant Yalcin Selek på Ankara-finansierade Mevlana-moskén i Rinkeby. 


Och i årets val uppmanar Erdogans ögonsten UETD i flera uttalanden i turkiska medier att rösta på Sultan Kayhan och den numera uteslutna centerpartisten Mikail Yüksel i riksdagsvalet.


Jag talar inte om en ungdomssynd för sju år sedan. Jag menar att Kayhan konsekvent, för att inte säga systematiskt, i minst sju år samarbetat med Erdogan-regimens lakejer och Grå vargarna i Sverige.


Vad jag vet, brukar inte en socialdemokratisk ”människorättskämpe” ordna möte med Grå vargar eller få stöd av Erdogans långa arm i Sverige. 


Kurdo Baksi

Författare och Turkiet-kännare