Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är ansvarslöst att lägga pengar på hög, alliansen

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg.
Foto: CATHARINA FYRBERG
Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Trots att det finns gott om pengar i den kommunala kassan fortsätter det borgerliga styret att genomföra nedskärningar, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (FI).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sedan det borgerliga styret tog makten i Göteborg har välfärden fått utstå oräkneliga nedskärningar. Dock trodde vi rödgrönrosa inte att alliansen skulle fortsätta att skära ner förra året då coronapandemin ansträngde många verksamheter mer än vanligt. Men i stället för att exempelvis stärka upp äldreomsorgen med fler anställda, minskades antalet anställa i välfärden med totalt 900 personer under 2020. Detta samtidigt som alliansen valde att spara totalt 2,4 miljarder kronor.

Att lägga miljardbelopp på hög samtidigt som välfärden är i behov av mer resurser är ansvarslöst. Vi tror att många göteborgare upplevt de stora behov som finns i välfärden. Äldre har fått möta stressad personal i hemtjänsten som gör sitt bästa trots sina pressade scheman. Föräldrar har fått lämna sina barn på förskolan med en klump i magen då barngrupperna är för stora. Ungdomar har hamnat snett för att socialtjänsten inte fått tillräckligt med resurser för att kunna arbeta förebyggande. 

Självklart går det att göra insatser för att förbättra välfärden utan att det kostar allt för mycket pengar. Ibland går det också att effektivera en verksamhet för att i stället kunna lägga mer resurser på något annat. Men för att lösa de stora problemen i välfärden krävs mer pengar, särskilt då problemen ofta är för få anställda.  

1,3 miljarder av överskottet var riktade statsbidrag från regeringen för att underlätta för Göteborg att klara pandemin. De extra pengarna från staten användes alltså aldrig för att stärka välfärden eller bekämpa smittspridningen som det var tänkt. Det är obegripligt att det borgerliga styret inte tog ansvar för den kris som välfärden befann och befinner sig i. 

Trots att det finns gott om pengar i den kommunala kassan fortsätter det borgerliga styret att genomföra nedskärningar. De inledde nämligen även detta år med att genomföra nedskärningar på över 250 miljoner vilket hotar många samhällsbärande välfärdsverksamheter. Att minska resurserna med 250 miljoner motsvarar en minskning av ytterligare 500 anställda i välfärden. Det är ett hårt hårt slag mot en redan sönderbantad och underbemannad välfärd. 

Det borgerliga styrets agerande borde även ha upprört deras egna väljare. När de tog makten 2018 var det med löften om att prioritera kärnverksamheterna och välfärden. Förra våren lovade de dessutom att välfärden och särskilt äldreomsorgen skulle stärkas med extra pengar för att klara pandemin. Men i stället för att hålla sitt ord agerade de tvärtom och nedprioriterade välfärden, allt för att spara pengar och lägga på hög.  

Vi rödgrönrosa står för en helt annan politik. Vårt alternativ är att använda de reserver kommunen har byggt upp genom åren och genomföra en mindre skattehöjning för att kunna utveckla välfärden. Med vår budget hade göteborgarna fått stora satsningar inom äldreomsorgen, förskolan, skolan, socialtjänsten och på verksamheter för personer med normbrytande funktionalitet. 

Under förra året föreslog dessutom vi rödgrönrosa en rad åtgärder för att mildra konsekvenserna av pandemin. Bland annat föreslog vi att ge både kultur- och föreningslivet ekonomisk hjälp, minska antalet timanställda, ge lönebonus till personalen, höja bemanningen inom äldreomsorgen, höja försörjningsstödet då många drabbats ekonomiskt av pandemin och ge outbildad personal möjlighet att studera på arbetstid. Vi föreslog också åtgärder för att stötta restauranger, handlare och småföretagare. Tyvärr röstades våra förslag ner, komiskt nog med motiveringen att det inte finns tillräckligt med pengar. 

Att det borgerliga styret genomförde omfattande nedskärningar trots att det fanns gott om pengar är oförsvarbart. Göteborgarna förtjänar en välfärd att lita på, inte minst under en pandemi. 


Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd i Göteborg


Karin Pleijel (MP)

Oppositionsråd i Göteborg


Stina Svensson (Fi)

Gruppledare i Göteborg